Bret Easton Ellis

zo 22.09.2019
18:00 - 19:15
Bret Easton Ellis By Casey Nelson 1

Locatie

Bozar

Categorie

interview, lezing

Kostprijs

€ 14 / 12

Taal

in het Engels

Meet the author


De schrijversontmoetingen bij Passa Porta, met gedrevenheid, lef en grondigheid samengesteld, zijn méér dan de presentatie van literaire werken.

Bekijk het overzicht

Bret Easton Ellis straalt ondanks zijn 55 jaar een en al jeugdigheid en moderniteit uit: hij is een bedreven twitteraar, heeft net op vraag van Anthony Vaccarello een reclamespot voor Saint Laurent geregisseerd, en kan als geen ander een boodschap viraal laten gaan. Al is Donald Trump, die hij graag openlijk te schande maakt, wat dat laatste betreft misschien wel een geduchte concurrent. In White buigt Ellis zich over verschillende politieke en maatschappelijke thema's en geeft hij zich bloot zoals nooit tevoren.

De specialist van Generatie X richt zijn pijlen op de millennials

White, het recentste boek van Bret Easton Ellis, is een essaybundel geïnspireerd op zijn podcasts waarin hij de popcultuur ontleedt. Het werk had oorspronkelijk White Privileged Male moeten heten, maar die titel wekte de verkeerde indruk dat het vooral over politieke correctheid zou gaan. White is deels een autobiografisch werk en beslaat de periode van de jaren 1970 tot vandaag. Ellis schrijft over kunst en politiek, over het ongebreidelde consumentisme, vaak beschouwd als een van zijn belangrijkste thema's, en over de sociale media waarmee de millennials zozeer zijn vergroeid.

Moralist en visionair

Bret Easton Ellis wordt in 1964 geboren in Los Angeles en publiceert in 1986 zijn eerste roman. Minder dan niks wordt door de critici lovend onthaald. Op dat moment is Ellis even oud als zijn personages. In het boek beschrijft hij voor het eerst een verloren jeugd die ten prooi valt aan het consumentisme, verdrinkt in sociale contacten, maar zijn verdriet toch moederziel alleen moet zien te verwerken. Zijn schrijfstijl is droog en direct, de auteur houdt zich ver van psychologie en verwijst steevast naar merken en personen uit de betere klasse. Deze insteek zou later zijn handelsmerk worden. Zijn stijl bereikt een hoogtepunt in American Psycho (1991), een verhaal over een psychopathische yuppie en seriemoordenaar, dat door zijn eerste uitgever wordt geweigerd. American Psycho is nog steeds zijn meest controversiële roman, maar ook de roman die hem binnen de Amerikaanse literatuur en popcultuur een sterrenstatus bezorgde. Het verhaal wordt in 2000 verfilmd met Christian Bale in de hoofdrol. In datzelfde jaar publiceert Ellis Glamorama, een boek over een aanslag op een Parijs café en de obsessie voor roem. Achteraf gezien blijkt het thema verrassend visionair te zijn. De figuranten verschijnt in 2010 en is de laatste van zijn zes romans. Zijn verhalen vormen een coherent universum waarin steeds terugkerende personages elkaar ontmoeten. Zo zien we figuren uit de boeken van Jay Mc Innerney en de liedjes en albums van Elvis Costello geregeld de revue passeren.

Passa Porta, Bozar, Robert Laffont
photo © Casey Nelson

Binnenkort bij