Poezie mij

Locatie

online event

Categorie

Performance, Poëzie

Kostprijs

gratis

Taal

in het Nederlands

Jaarlijks volgen talrijke mensen een cursus Nederlands als tweede taal (NT2). Bijvoorbeeld bij het Centrum voor Basiseducatie Brusselleer in het Huis van het Nederlands. Enkelen van hen namen recent deel aan een reeks poëzieworkshops met de Brusselse slam poet en muzikant Lisette Ma Neza. Dat leverde een reeks persoonlijke gedichten op die door de auteurs worden voorgelezen op fraaie locaties in Brussel.

Enthousiasme

Wie Nederlands als tweede taal leert, levert die zware inspanning meestal om professioneel en maatschappelijk beter zijn of haar weg te vinden in de stad. De ‘PoëZIE mij’-workshops boden deelnemers de kans om ook op een speelse en artistieke manier met de taal bezig zijn en de waarde van poëzie te ontdekken.

Lisette ma neza

Slamkampioene

Inspirator en begeleider van ‘PoëZIE mij’ was niemand minder dan slam poet en muzikant Lisette Ma Neza. Zij is afkomstig uit Nederland maar woont ondertussen in Brussel. In 2017 won ze als eerste Nederlandstalige, als eerste vrouw en als eerste dichter van kleur het Belgisch Kampioenschap Poetry Slam, en ze eindigde tweede op het Europees kampioenschap.

Gefilmd in Brussel

Het resultaat van deze workshops bij Brusselleer zijn een hele reeks gedichten - persoonlijke gedichten en twee groepsgedichten - die worden vertolkt door de auteurs zelf. De deelnemers hebben heel verschillende achtergronden en leeftijden. Ma Neza liet hen focussen op hun eigen verhaal, en de auteurs werden tijdens de vertolking van hun gedicht gefilmd op mooie locaties in Brussel. Zo wordt dit programma voor de kijker ook een uitstap in Brussel.

Passa Porta, Brusselleer

illustratie poëzie mij © ivonne gargano
portret lisette ma neza © michiel devijver
video © human

Interessante