Malecki Jakub c Tomasz Pluta

Locatie

online event

Categorie

Interview

Kostprijs

kies zelf je digitaal tarief: ticket (één programma voor € 5 | € 8 | € 10) - pass (alle programma’s voor € 15 | € 20 | € 30)

Taal

in het Engels

Jakub Małecki (1982) is in onze contreien nog een geheimtip maar geldt in Polen al langer als een van de belangrijkste stemmen van de jongere generatie. Hij werd genomineerd voor diverse literaire prijzen, waaronder de vooraanstaande Nike-literatuurprijs. Recent verscheen Roest, voor de Nederlandstalige lezer een eerste kennismaking, in eigen land alweer zijn negende roman.

Multitalent

Jakub Małecki is een man naar wie je graag luistert. Hoe hij het klaarspeelt is niet meteen duidelijk, maar als econoom van opleiding heeft hij beroepservaring in het bankwezen, als mediafiguur heeft hij een stem in het maatschappelijke debat in Polen, en als schrijver heeft hij al tal van romans op zijn naam staan. Sommigen vergelijken Małecki al met grootmeester Wiesław Myśliwski.

Cover roest

Aangetast

Met de plattelandsroman Roest laat deze getalenteerde verhalenverteller zien wat hij in zijn mars heeft. De roman beslaat verschillende generaties. Wanneer de zevenjarige Szymon met zijn vriendje bij het spoor gaat spelen, heeft hij geen benul dat op dat moment op een andere plek zijn leven ontspoort door de dood van zijn ouders.

Daardoor belandt hij in het dorp van zijn excentrieke grootmoeder Tośka. Die is net als iedereen van haar leeftijd aangetast door de Tweede Wereldoorlog, en heeft ook de nodige verliezen gekend. Kan een roman over een leven vol leed en tegenslag iets anders worden dan een meelijwekkend en deprimerend verhaal? Ja, in de handen van Jakub Małecki wordt het een ‘heldere, subtiele roman met veel gevoel voor humor’ aldus De Standaard der Letteren.

The writer populates his prose with powerful and world-weary women, men battling addictions, and oversensitive children, and is particularly keen to depict the experience of otherness. His protagonists are outcasts, cripples, wracked by obsessions like Chwaścior in Traces, or albinos, like Wiktor in Shudder or Stasio Baryłczak in Josef.
The Polish Book Institute

Passa Porta, Pools Instituut, Querido, L&M Books, KVS

portret jakub malecki © Tomasz Pluta

Interessante