'Bad gays' scheef bekeken

zo 26.03.2023
16:30 - 17:30
Bad gays boek cover

Categorie

interview

Kostprijs

weekendpas: €35/32 (€37 voor extra steun aan united stages) - dagpas: €20/17 (€22 voor extra steun aan united stages)

korting

het voordeeltarief geeft 3€ korting aan al wie er baat bij heeft. paspartoe en article 27 geaccepteerd.

Taal

in het engels

‘Als seksualiteit centraal staat in het begrijpen van de levens en verwezenlijkingen van onze geliefde queer helden, dan moet dat toch ook opgaan voor de anti-helden?’ Met die vaststelling begon Ben Miller met zijn podcaster in crime Huw Lemmey aan de inmiddels langlopende reeks Bad Gays.

Iedereen houdt van Wilde, maar wie spreekt voor Bosie?

We zijn het gewend dat geschiedkundige werken de nadruk leggen op helden, pioniers en martelaren. In een poging om een breder, groter verhaal te vertellen over de geschiedenis van de queer beweging richten historici Ben Miller en Huw Lemmey zich echter op anti-helden. Iedereen houdt van Oscar Wilde, maar wie spreekt er voor zijn foute minnaar Bosie?

Wat doen we met de ‘bad gays’ wiens weinig voorbeeldige levens misschien net meer onthullen over de queer emancipatiestrijd dan we zouden verwachten? Aan de hand van figuren als Keizer Hadrianus, antropologe Margaret Mead en gangster Ronny Gray, vertelt Bad Gays de moeizame ontstaansgeschiedenis van de LGBTQ beweging.

Net als de makers van Bad Gays onderzoeken Tim Devriese en Max De Moor in hun podcast Scheef Bekeken de vooroordelen en clichés over LGBTQs. Geen betere gastheren denkbaar dus, voor een prikkelend gesprek met Ben Miller over de levensverhalen die de gangbare concepten over seksuele identiteit overhoop gooien.

Over de auteur

Ben Miller is een Britse auteur en onderzoeker. Hij is promovendus aan de Graduate School of Global Intellectual History bij de Vrije Universiteit Berlijn. Miller doceerde over queer geschiedenis, literatuur en beeldende cultuur aan de Humboldt Universiteit. Essays van zijn hand verschijnen geregeld in o.a. The New York Times, Jacobin Magazine en The Los Angeles Review of Books.

Sinds 2018 zit hij in de raad van bestuur van het Schwules Museum, een van ’s werelds grootste onafhankelijke instituten voor het archiveren en openbaar maken van queer verhalen. Hij is co-host van de populaire podcast Bad Gays. Miller woont en werkt in Berlijn.

Over de moderatoren

Scheef Bekeken is een queer podcast uit Vlaanderen. In elke aflevering plukken Tim Devriese en Max De Moor clichés over LGBTQs kaal en kleden ze weer aan.

Revelatory
Olivia Laing

Vergeet de zomertijd niet. Op zondag 26 maart verandert de tijd van 2:00 naar 3:00 uur.

ORG. Passa Porta, Verso, Muntpunt


Foto Ben Miller © Florian Hetz

Binnenkort bij