KORT in Brussel

wo 19.02.2020
20:00 - 22:00
20180829 Kortdag Copryright Coline Cornélis

Locatie


Categorie

Interview, Lezing

Kostprijs

VVK € 15 / 12 ; Kassa € 17

Taal

in het Nederlands, Frans en Engels

Tijdens de Week van het Korte Verhaal brengen we niet één maar twee keer de top van het genre naar België. Voor een avond in Gent én een avond in Brussel. Zowel boekhandel Limerick als literatuurhuis Passa Porta zetten zich al jaren in voor het genre van het korte verhaal en zetten voortaan samen de schouders onder één initiatief: KORT.

Annelies Verbeke, zelf auteur van een oeuvre rijk aan romans én kort proza, is bezielster van het nieuwe initiatief en zal ook optreden als curator. Zij brengt de crème de la crème van de korte verhalen auteurs op het podium.

20161123095629 1

Hassan Blasim is een Iraakse filmregisseur en schrijver die in Finland woont. Sinds zijn eerste verhalenbundel, The Madman of Freedom Square, werd zijn werk meermaals bekroond en veelvuldig vertaald. The Guardian omschrijft hem als "misschien wel de grootste schrijver van Arabische fictie." Lijkententoonstelling is zijn eerste werk in het Nederlands. In de lente van 2020 volgt Allah 99 (uitgeverij Jurgen Maas).

Caroline Lamarche 2015 C Francis Leboutte

Caroline Lamarche is een Franstalig Belgische schrijfster. Ze schrijft romans, verhalen, gedichten en hoorspelen. Haar werk verschijnt bij Éditions Gallimard. Lamarche won diverse literaire prijzen waaronder recent nog de Prix Goncourt de la nouvelle 2019 voor haar verhalenbundel Nous sommes à la lisière, vertaald als Van dieren en mensen bij Uitgeverij Vleugels.

Maria Vlaar © Chris Van Houts

Maria Vlaar is een Nederlandse journaliste, recensente en auteur van korte verhalen. Met haar debuutbundel Diepe aarde won ze in 2019 de J.M.A. Biesheuvelprijs, de enige prijs voor het korte verhaal in ons taalgebied. De jury prees deze melancholische verhalen en inktzwarte dystopieën en oordeelde dat de bundel ‘het genre eert en nieuw leven inblaast.’

Ap Hemmerechts Kristien 2012 Rechtenvrij

Kristien Hemmerechts is een Nederlandstalig Belgische auteur van een bijzonder rijk oeuvre. Ze debuteerde in 1987 met de novelle Een zuil van zout en publiceerde sindsdien vijftien romans -waaronder Wit zand en De vrouw die de honden te eten gaf- tal van essays, columns, reisverhalen, dagboeken en egodocumenten. Een weinig besproken maar aanzienlijk deel van haar oeuvre bestaat uit korte verhalen. Op verzoek van Passa Porta schrijft Kristien Hemmerechts voor deze editie van KORT een nieuw verhaal.

en heerlijke muziek van Chantal Acda !

Ap Liesbeth Kuipers Verbeke A Dsc 2103

Over Annelies Verbeke, curator van KORT:

Annelies (1976) debuteerde in 2003 met de roman SLAAP! waarmee ze de Vlaamse debuutprijs en het Gouden Ezelsoor won. Sindsdien publiceerde ze nog vier romans, schreef ze tal van toneelstukken en scenario’s én talloze korte verhalen die gebundeld werden in drie boeken: Groener gras, Veronderstellingen en Hallelujah. Haar liefde voor het korte verhaal maakte Annelies Verbeke tot een voorvechtster van het genre in de Nederlandstalige wereld.

ill. © coline cornélis

Binnenkort bij