Palestine +100: Majd Kayyal

wo 27.11.2019
20:00 - 21:30
Majd Kayyal

Categorie

interview, boekpresentatie, lezing

Kostprijs

VVK € 8 / 6 ; Kassa € 9 / 7

Taal

in het Engels en het Arabisch

Meet the author


De schrijversontmoetingen bij Passa Porta, met gedrevenheid, lef en grondigheid samengesteld, zijn méér dan de presentatie van literaire werken.

Bekijk het overzicht

Hoe ziet Palestina eruit in 2048, een eeuw na de oprichting van de staat Israël? Onmogelijk te beantwoorden, deze vraag. Twaalf Palestijnse auteurs lieten hun fantasie de vrije loop en deden het toch. Onder hen ook Majd Kayyal, romanschrijver en journalist, en een van de belangrijkste stemmen van de jonge generatie Palestijnse intellectuelen.

Palestijnse sciencefiction

Al-Nakba, ofte ‘de ramp’. Zo kent elke Palestijn de gebeurtenissen in 1948: de Arabisch-Israëlische oorlog, de vluchtelingenstroom van 700.000 Palestijnen die hij veroorzaakte en alle ellende, tragedies en trauma die dit alles met zich meebracht. Hoe zal het verscheurde land er 100 jaar later uitzien? In Palestine +100 (Comma Press, 2019) schetsen 12 Palestijnse schrijvers evenveel toekomstbeelden. En wat voor toekomstbeelden. Van een huiveringwekkende dystopie tot een over-the-top high-tech samenleving, alle mogelijke scenario's en genres komen aan bod in de sciencefictionbundel – een zeldzaam genre in de Palestijnse literatuur. Achter de groteske drone-zwermen, een Palestijnse superheld en tijdreizen schuilt een serieuze vraag: wordt duurzame vrede eindelijk bereikt, of zal toekomstige technologie het lijden van de Palestijnen alleen maar vergroten?

Schrijver-journalist-activist

Majd Kayyal (1990) is een van de twaalf schrijvers van Palestine +100. Hij werd geboren in Haïfa, waar hij nog steeds woont. Zijn familie werd verdreven uit al-Barwa in Galilea, de geboorteplaats van de beroemde dichter Mahmoud Darwish. Kayyal studeerde filosofie aan de Hebreeuwse Universiteit van Jerusalem en was actief in verschillende politieke campagnes en projecten. Zijn roman The Tragedy of Matar (2016) werd bekroond met de Qattan Young Writer Prize. In 2017 publiceerde hij het politieke essay How Does the Zionist Regime Transform? Dit jaar verscheen zijn verhalenbundel Death in Haifa. Kayyal schrijft voor diverse media in de Arabische wereld en is ook bekend van zijn persoonlijke literaire blog Message to the Tricontinental.

In Passa Porta leest hij voor uit eigen werk en praat hij met politicoloog Feras Abo Dabosseh (Lagrange Points). In het Engels.

Rijkdom uit het Midden-Oosten

Deze bijzondere literaire avond komt voort uit een samenwerking tussen Passa Porta en Lagrange Points, een Brussels initiatief dat de enorme diversiteit van de Arabische cultuur en literatuur voor het voetlicht brengt.

Lagrange Points is een collectief van studenten, docenten, muzikanten, schrijvers en cultuuractivisten uit het Midden-Oosten en Europa. De groep opende al twee pop-up boekhandels in Brussel. Passa Porta steunt Lagrange Points met advies en gezamenlijke programma’s.

Passa Porta, Lagrange Points

Binnenkort bij