Meet the authors: Jáchym Topol & Markéta Pilátová

wo 30.11.2022
20:00 - 22:00
Multiple photos web Topol Pilatova 1

Locaties

Passa Porta

Categorie

Interview

Kostprijs

vvk: €10/7 (€12 voor extra steun aan united stages) - aan de kassa €12/9 (€15 voor extra steun aan united stages)

Korting

het voordeeltarief geeft 3€ korting aan al wie er baat bij heeft.

Taal

CZ, EN

Meet the author


De schrijversontmoetingen bij Passa Porta, met gedrevenheid, lef en grondigheid samengesteld, zijn méér dan de presentatie van literaire werken.

Bekijk het overzicht

Jáchym Topol en Markéta Pilátová, twee van de meest toonaangevende auteurs uit Tsjechië, stellen recent werk aan je voor en gaan in gesprek met schrijver, slavist en politiek wetenschapper Peter Vermeersch. Een avond als een balanseeract, misschien niet zo toevallig als je weet dat een van de gasten net dé circusroman schreef, tussen het absurde van de moderniteit en de gruwel van de recente geschiedenis.

Een gevoelig iemand

Een Tsjechische circusfamilie, door Brexitaanhangers uit het Verenigd Koninkrijk verjaagd, reist oostwaarts door Europa en belandt in Russisch-Oekraiëns oorlogsgebied. In de auto van Gérard Depardieu — die gekneveld in de kofferruimte ligt — vluchten ze naar Tsjechië. De dichter is een ziener, schreef Hugo Claus al, maar weinig schrijvers hebben zo’n ijzingwekkend acurate blik als Jáchym Topol.

In zijn magnum opus Een gevoelig iemand (vertaling Edgar de Bruin) laat Topol geen essentieel thema ongemoeid: liefde, dood, religie, familie, vriendschap, overleven, het politieke klimaat, de Russische dreiging, Europa, populisme. Het boek is een circusattractie vermomd als roman, met een geheel eigen dynamiek, stijl en ritme. Groteske episodes worden afgewisseld met grappige en smeuïge dialogen; poëtische beschrijvingen contrasteren met de vulgaire, expliciete taal van de protagonisten.

Tussen twee continenten

Het werk van Markéta Pilátová maakt een grote spreidstand tussen twee continenten. Sinds haar studies is ze net zo goed thuis in Zuid-Amerika als in Europa. In haar documentaire roman Met Baťa in de jungle volgde ze de sporen van de illustere Tsjechische schoenenfabrikant Jan Antonín Baťa tot diep in het Braziliaanse Amazone regenwoud. In haar recente roman Tsunami blues gaat ze op zoek naar Tsjechische sporen in Cuba. Het werk van Pilátová kenmerkt zich door uitvoerig onderzoek en haar verlangen om zoveel mogelijk perspectieven aan bod te laten komen. Dat maakt van Met Baťa in de jungle bijvoorbeeld een veelstemmige roman waarin zelfs een afgedankte en vervallen schoenenfabriek aan het woord komt.

Over de auteurs

Jáchym Topol (1962) wordt beschouwd als een van de grootste hedendaagse Europese schrijvers. Al in zijn vroege romans toonde hij een voorkeur voor mensen aan de zelfkant van de maatschappij. Zijn roman Nachtwerk (2001) betekende zijn internationale doorbraak. Zijn recente roman Een gevoelig iemand (2017) werd bekroond met de Tsjechische Staatsprijs voor Literatuur. In november verschijnt bij Uitgeverij Voetnoot Supermarkt van Sovjethelden in een vertaling van Edgar de Bruin. Het werk van Jáchym Topol wordt in vijfentwintig talen vertaald.

‘Een buitengewoon getalenteerd schrijver.’
Ivan Klima
‘Topol schrijft oprecht, hartstochtelijk, en daar houd ik van.’
Cees Nooteboom

Markéta Pilátová (1973) is schrijfster en journaliste. Ze woonde lange tijd in Argentinië en Brazilië, waar ze Tsjechisch leerde aan de nakomelingen van Tsjechische emigranten. Ze kwam er ook het buitengewone verhaal van de schoenenfabrikant Bata op het spoor. Haar debuut Mijn ogen leiden naar je huis (2007) leverde haar meteen lof en vergelijkingen met Milan Kundera op. Met inmiddels vijf romans op haar naam is Markéta Pilátová ondertussen een van de belangrijkste Tsjechische moderne auteurs. Haar werk is in een tiental talen vertaald. In november verschijnt bij Uitgeverij Voetnoot De held van Madrid in een vertaling van Edgar de Bruin.

‘Een zeldzaam gevoel voor de ondraaglijke lichtheid van zowel de taal als het bestaan.’
Frankfurter Allgemeine Zeitung

Peter Vermeersch (1972) is schrijver, slavist en hoogleraar politieke wetenschappen. Hij publiceert essays, proza en poëzie in onder andere De Correspondent en McSweeney’s. Eerder verscheen van zijn hand Ex. Over een land dat zoek is, dat werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs, de Bob den Uylprijs, de Gouden Uil en de E. du Perronprijs. In 2016 ontving hij de Prijs Letterkunde van de Provincie West-Vlaanderen. Zijn jongste boek is Aantekeningen bij een moord (De Bezige Bij, 2019).

Org. Passa Porta, Czech Literary Centre