Passa Porta at the movies: Japanse anime met Joost Vandecasteele

wo 17.10.2018
19:30 - 22:00
At The Movies Coline Cornelis Cocornel

Categorie

Film, Interview

Kostprijs

VVK: € 7 / 5 Kassa: € 9 / 7 | RITCS-studenten en personeelsleden kunnen op de avond zelf een ticket kopen aan hun gebruikelijke tarief.

Taal

in het Nederlands (ondertiteld)

Vaak gebeurt het niet, maar soms moeten zelfs wij het toegeven: de film is al eens beter dan het boek. In de reeks Passa Porta at the Movies verklappen schrijvers hun favoriete boekverfilming. Bij onze buren van cinema RITCS kijken we eerst naar de film, waarna filmkenner Niels Ruëll met de auteur dieper ingaat op de relatie tussen film en literatuur. In deze aflevering: Joost Vandecasteele en de Japanse cultfilm Akira.

Joost Vandecasteele

Manga nerd

Joost Vandecasteele is een zelfverklaarde manga nerd met een persoonlijke missie om zijn liefde voor Japanse strips en animatiefilms zo veel mogelijk te delen. Helemaal als een verrassing komt dat niet: in zijn bekroonde debuut Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij, een bundel met tien korte verhalen, schetste Vandecasteele al met filmische precisie een bonte, broeierige en bevreemdende wereld – ook de ingrediënten van Akira, de mijlpaal die manga op de kaart zette.

Cultklassieker

Is het beeldverhaal bij ons pas ‘de zevende kunst’, dat staat het genre in Japan zonder twijfel een paar trapjes hoger. Manga is bijzonder populair in het land van de rijzende zon, en lang niet alleen bij kinderen.

Een van de vele mangaseries is Akira, een futuristisch epos in zes delen uit 1982 van Katsuhiro Otomo. Akira speelt zich af in 2019, in Neo-Tokyo, een post-apocalyptische megastad op de plek waar ooit Tokio stond – de stad werd in 1989 immers verwoest door een mysterieuze ontploffing. In Neo-Tokyo wonen Tetsuo Shima en Shoutarou Kaneda, leden van een gewelddadige motorbende. In een wanhopige poging om zijn rivaal Kaneda te overtroeven, veroorzaakt Tetsuo een ongeluk met verstrekkende gevolgen.

Als strip was en is Akira bijzonder populair. Maar het was de overzetting naar het witte doek dat Otomo zijn sterrenstatus opleverde. Akira was ook de eerste Japanse tekenfilm die internationaal doorbrak. Akira maakte van anime een volwaardig kunstgenre en heeft daarmee zijn status van cultfilm volledig verdiend.

Verwacht je aan een fascinerend, razend knap vormgegeven avontuur vol gemuteerde personages, atoomkrachten en militaire dreiging, of zoals wij dat noemen: een avondje uit met Joost Vandecasteele.

Binnenkort bij