Reading the city

2007 was een mijlpaal in de geschiedenis van de mensheid: voor het eerst leefden er meer mensen in steden dan op het platteland. Voor onder meer de wereldeconomie, -ecologie en -gezondheid wordt de stad steeds belangrijker. De Brits-Canadese auteur Doug Saunders (auteur van o.a. Arrival City), Bouwmeester van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Kristiaan Borret en Brusselspecialiste Véronique Lamquin (Le Soir) wisselen van gedachten over de grote uitdagingen voor het stadsleven van de toekomst, met bijzondere aandacht voor Brussel. Moderator is Karel Verhoeven (De Standaard). De Amerikaanse socioloog Richard Sennett is via Skype aanwezig.
De eerder aangekondigde Richard Sennett, auteur van het recente boek Stadsleven. Een visie op de metropool van de toekomst, kan wegens gezondheidsredenen helaas niet fysiek op het festival aanwezig zijn. Zijn analyses komen in de discussie ruim aan bod en hij spreekt het publiek live toe via Skype aan het begin van de discussie.
De stad doorgelicht
Wat zijn potentiele succes- en faalfactoren van Brussel? Wat zijn de sterktes en de valkuilen van onze hoofdstad, en hoe kunnen we de levenskwaliteit in Brussel structureel omhoog krijgen? Met de kennis die hij vergaarde over tal van wereldsteden, vragen we Doug Saunders om nu ook een blik te werpen op Brussel. Bouwmeester Kristiaan Borret en Brusselspecialiste Véronique Lamquin delen hun expertise, aangevuld met recent cijfermateriaal, aangereikt door Brussels Academy.
Arrival City
‘Het beste boek over steden sinds Jane Jacobs’ The Death and Life of Great American Cities’, oordeelde The Guardian over Arrival City (De trek naar de stad) van Doug Saunders.
Met zijn studie over 20 sleutelplaatsen in de wereld raakte de Brits-Canadese auteur duidelijk een zenuw. Hij verdiepte zich in de grootste migratiebeweging uit de geschiedenis – die van het platteland naar de stad – en kwam tot de vaststelling dat de toekomst van steden in transitiewijken ligt.
In deze wijken zoeken stadsmigranten houvast, mensen met dezelfde herkomst, dezelfde religie en cultuur. Vanuit die wijken verkennen migranten stap voor stap hun nieuwe stad, en doen ze de nodige kennis en de vaardigheden op om er te floreren. Transitiewijken zijn bijgevolg dynamisch en bezitten een enorm economisch potentieel.
brussel
Waar Doug Saunders zich buigt over wereldsteden van Mumbai tot San Francisco, zijn Veronique Lamquin, verantwoordelijke voor Brusselse pagina's van Le Soir, en Kristiaan Borret, Brussels bouwmeester, thuis in de hoofdstad van België en Europa. Zij leggen hun kennis en ervaring naast de visies van Sennett en Saunders, en de cijfers van Brussels Academy, opdat we niet in algemeenheden praten maar concreet over de stad Brussel.
Signeersessie
Doug Saunders zal zijn boek signeren om 21:30 in KVS. Exemplaren zijn ter plaatse te koop.
Passa Porta, KVS
foto Véronique Lamquin © Pierre-Yves Thienpont
foto doug saunders © greg tjepkema
foto richard sennett © thomas struth
Binnenkort bij

Het debuut: leesclub met Maaike Neuville
Actrice Maaike Neuville debuteert als auteur met de roman Zij. Ga tijdens onze leesclub in gesprek met de schrijfster over deze urgente roman over machtsverhoudingen waarin de rol van dader en slachtoffer diffuus is.

Ukraine writes back: Oksana Zaboezjko en Victoria Belim
Op 24 februari 2022 ontwaakt de wereld ruw: Rusland valt buurland Oekraïne binnen. Voor het Westen het begin van een nieuwscyclus, voor Oekraïners een zoveelste duistere mijlpaal in een lange, bittere geschiedenis. Schrijfsters Oksana Zaboezjko en Victoria Belim brengen op aangrijpende wijze getuigenis van een lang aangekondigde tragedie.

Human Library | Levende Bibliotheek
De Human Library werkt net zoals een gewone bibliotheek. Alleen zijn de boeken hier mensen van vlees en bloed die zelf hun verhaal doen wanneer je ze ‘uitleent’.