Meet the author: Ariana Harwicz 

zo 26.03.2023
13:30 - 14:30
Ariana harwicz copyright sebastian freire

Categorie

meet the author, interview

Kostprijs

weekendpas: €35/32 (€37 voor extra steun aan united stages) - dagpas: €20/17 (€22 voor extra steun aan united stages)

korting

het voordeeltarief geeft 3€ korting aan al wie er baat bij heeft. Paspartoe en Article 27 geaccepteerd.

Taal

in het frans

Na decennia is er weer sprake van een nieuwe Latin boom in de literatuur. Aan het voorfront van deze beweging staan spraakmakende schrijfsters als Mariana Enríquez, Selva Almada, Samanta Schweblin en Ariana Harwicz. Deze laatste wordt gerekend tot de radicaalste figuren in de hedendaagse letteren. In een gesprek met Julie Cafmeyer verkent Ariana Harwicz de thema’s uit haar werk: geweld, erotiek en het moderne gezin.

Ariana Harwicz zag haar werk al vergeleken met dat van Nathalie Sarraute, Virginia Woolf en Sylvia Plath. Dat heeft mogelijk te maken met haar onconventionele stijl, haar kritiek op conventionele relaties en de donkere verlangens die haar werk sturen. Haar proza kenmerkt zich door geweld, erotiek en ironie. Voor lezers met interesse in proza dat glanst als poëzie en verhalen waarin geen taboe onbesproken blijft, mag dit gesprek niet in het parcours ontbreken.

Schrijven is voor mij als verliefd worden: het extreme, de overvloed. Als ik werk, is er niets anders meer dan mijn tekst waarnaar ik elke keer weer wil terugkeren. Dat is voor mij het absolute geluk. Kunst is de directe verbinding met het verlangen. Als het verlangen weg is, is er geen kunst meer.
Ariana Harwicz

Over debuut Sterf, liefste

Een roman die in het hart van het moderne gezin duikt en het aandurft om daar, te midden van de stereotypen die door alledaagsheid en goede smaak worden geschetst, een explosief, eerlijk, vitaal geschrift te planten.

Over Bezeten

Hierin sleept Harwicz ons mee naar de meest radicale diepten binnen een familie, naar een bijna dierlijke relatie tussen een moeder en een dochter. Dit is de roman die haar de bijnaam ‘de Argentijnse De Sade’ opleverde.

Over de auteur

Ariana Harwicz (1977) is een Argentijnse auteur. Ze studeerde scenarioschrijven en toneel in Buenos Aires, podiumkunsten aan de Universiteit van Parijs en vergelijkende literatuurwetenschappen aan de Sorbonne. Ze woont momenteel op het Franse platteland. De filmrechten van haar debuutroman, Sterf, liefste, werden aangekocht door Martin Scorsese, die prompt filmmaakster Lynne Ramsay (van o.a. We need to talk about Kevin) aan het werk zette om het explosieve verhaal te verfilmen. Na Sterf, liefste en Bezeten zullen in 2023 ook de romans Precoz en Degenerado in het Nederlands verschijnen.

Over de moderator

Julie Cafmeyer (1987) studeerde in 2015 af aan de Toneelschool Maastricht als regisseur. Vandaag schrijft en maakt ze theater, en schrijft ze columns voor De Morgen. Haar werk kenmerkt zich door wrange humor, duistere lichtheid en vermakelijke tragiek.

Harwicz gaat in tegen alles wat een vrouw moet zijn of mag zijn. Haar vrouwen stinken, zijn grof, gewelddadig en worden gedreven door lust, en daarmee is deze roman een daad die krachtiger is dan iedere analyse van de heersende machtsstructuren, de kritiek op het patriarchaat, het blootleggen van seksisme of ongelijke man-vrouw­verhoudingen.
De Morgen

ORG. Passa Porta, Instituto Cervantes

foto © sebastian freire

Binnenkort bij