Samanta Schweblin: als je knuffeldier een spion wordt

Locatie
Categorie
Kostprijs
praktische informatie
wil je graag een vraag stellen aan de auteur? Stuur ze voor 16 maart als korte video of gewoon in de mail naar connect@passaporta.be.
Taal
Samanta Schweblin heeft met haar succesvolle roman Duizend ogen een opvolger beet voor haar veelvuldig bekroonde verhalenbundels en haar doorbraakroman Gif. In een gesprek met schrijfster Hannah Roels praat ze over haar nieuwe roman en de verregaande impact van sociale media op onze levens.
Koningin van de korte verhalen
De Argentijnse Samanta Schweblin (1978) woont al jaren in Berlijn maar keert met grote regelmaat naar Latijns-Amerika terug. Ze wordt in de Spaanstalige wereld algemeen beschouwd als een van de beste, zo niet de beste korte verhalenschrijver van haar generatie. Ze schreef verschillende bekroonde verhalenbundels, en haar roman Gif leverde veel prijzen, een nominatie voor de International Man Booker Prize, en binnenkort ook een Netflix-serie op.
Surrogaathuisdieren
Schweblins recente roman Duizend ogen gaat over sociale media en oversharing. In het boek schaffen mensen overal ter wereld zich ‘Kentukis’ aan, schattige surrogaathuisdieren die gezelschap bieden. Vanop afstand worden de knuffeldieren echter bestuurd door mensen die je niet kent maar wel mee naar binnen kijken in je huiskamer. In Spanje kreeg Duizend ogen de Mandarache prijs, uitgereikt door jonge lezers tussen de 15 en 30 jaar.
Thriller
Schweblin is een meesterlijk verteller, die in Duizend ogen vaardig de spanning opdrijft. Ondertussen dissecteert ze onze wonderlijke, geglobaliseerde wereld, waarin we steeds minder voor elkaar verborgen kunnen houden.
Passa Porta, Meridiaan
foto samanta schweblin © alejandra lópe
Binnenkort bij

Meet the author: Ariana Harwicz
De Argentijnse Ariana Harwicz wordt gerekend tot de radicaalste figuren in de hedendaagse literatuur. We nodigen haar uit voor een gesprek over schrijven op het scherp van de snee, met auteur en theatermaker Julie Cafmeyer.

'Bad gays' scheef bekeken
Bad Gays is niet alleen een beruchte Engelstalige podcast over verdorven en complexe queers uit de geschiedenis, het is nu ook een verduiveld goed boek. De jongens van podcast Scheef Bekeken delven met host Ben Miller naar het ongekende en het onfatsoenlijke. Kom erbij, zet u en luister. Het is ingewikkeld.

Douglas Stuart: een verhaal over armoede, alcohol en liefde
Douglas Stuart schreef tien jaar lang aan zijn debuut, maar kreeg dan wel meteen de Booker Prize voor die roman over een straatarm gezin in Schotland.