Samanta Schweblin: als je knuffeldier een spion wordt
Locatie
Categorie
Kostprijs
praktische informatie
wil je graag een vraag stellen aan de auteur? Stuur ze voor 16 maart als korte video of gewoon in de mail naar connect@passaporta.be.
Taal
Samanta Schweblin heeft met haar succesvolle roman Duizend ogen een opvolger beet voor haar veelvuldig bekroonde verhalenbundels en haar doorbraakroman Gif. In een gesprek met schrijfster Hannah Roels praat ze over haar nieuwe roman en de verregaande impact van sociale media op onze levens.
Koningin van de korte verhalen
De Argentijnse Samanta Schweblin (1978) woont al jaren in Berlijn maar keert met grote regelmaat naar Latijns-Amerika terug. Ze wordt in de Spaanstalige wereld algemeen beschouwd als een van de beste, zo niet de beste korte verhalenschrijver van haar generatie. Ze schreef verschillende bekroonde verhalenbundels, en haar roman Gif leverde veel prijzen, een nominatie voor de International Man Booker Prize, en binnenkort ook een Netflix-serie op.
Surrogaathuisdieren
Schweblins recente roman Duizend ogen gaat over sociale media en oversharing. In het boek schaffen mensen overal ter wereld zich ‘Kentukis’ aan, schattige surrogaathuisdieren die gezelschap bieden. Vanop afstand worden de knuffeldieren echter bestuurd door mensen die je niet kent maar wel mee naar binnen kijken in je huiskamer. In Spanje kreeg Duizend ogen de Mandarache prijs, uitgereikt door jonge lezers tussen de 15 en 30 jaar.
Thriller
Schweblin is een meesterlijk verteller, die in Duizend ogen vaardig de spanning opdrijft. Ondertussen dissecteert ze onze wonderlijke, geglobaliseerde wereld, waarin we steeds minder voor elkaar verborgen kunnen houden.
Passa Porta, Meridiaan
foto samanta schweblin © alejandra lópe
Binnenkort bij
Women and Power: Deborah Levy
Deborah Levy luisterde het voorbije literaire jaar op met wat ze zelf haar ‘living autobiography’ noemt. De eerste twee delen verschenen in het Nederlands bij uitgeverij De Geus met als titel Dingen die ik niet wil weten en De prijs van het bestaan. Op het festival praat ze met Ruth Joos.
meet the author : hashem hashem
De Libanese dichter en schrijver Hashem Hashem vertelt een tweeledig verhaal: een lichaam in transitie wordt geplaatst tegenover een stad, Beiroet, die ook een radicale verandering doormaakt.
Lost and Found : Judith Schalansky
Judith Schalansky schreef met Inventaris van enkele verliezen een intrigerend boek vol verhalen over dingen die er niet meer zijn. Van de witte neushoorn tot een film van Wilhelm Friedrich Murnau. Ze gaat in gesprek met Karen Billiet.