Ukraine writes back: Oksana Zaboezjko en Victoria Belim

zo 26.03.2023
16:30 - 17:30
Oksana Zabuzhko Victoria Belim

Categorie

interview, ontmoeting

Kostprijs

weekendpas: €35/32 (€37 voor extra steun aan united stages) - dagpas: €20/17 (€22 voor extra steun aan united stages)

korting

het voordeeltarief geeft 3€ korting aan al wie er baat bij heeft. paspartoe en article 27 geaccepteerd. €12 | 7 (€14 voor extra steun aan united stages)

Taal

in het engels

Wanneer Oksana Zaboezjko op 24 februari van een Westerse journalist aan de telefoon de vraag krijgt wat Poetin wil, ontploft ze. ‘Maak je me belachelijk?! Hij heeft jullie al tig keer recht in het gezicht gezegd wat hij wil – dat er geen Oekraïners meer zijn, dat wij verdwijnen, ophouden te bestaan, zoals de Joden bij Hitler, hij gebruikt zelfs exact dezelfde bewoording, ‘een definitieve oplossing voor het Oekraïense vraagstuk’, hoelang gaan jullie nog doen alsof je dat niet gehoord hebt?’

Zaboezsjko bevindt zich op dat moment in een hotelkamer in Polen, waar ze is om haar nieuwe boek te presenteren. Ze beseft dat ze vanaf dat moment in onvrijwillige ballingschap verkeert en dat dit de langste boektournee van haar carrière zal worden. Oksana Zaboezjko is te gast op het Passa Porta Festival om haar verhaal -het verhaal van miljoenen landgenoten- te delen. Ze gaat in gesprek met Peter Vermeersch, schrijver en hoogleraar politieke wetenschappen, en de Oekraïens-Amerikaanse auteur Victoria Belim.

In Rode Sirenes brengt polyglot Victoria Belim, die achttien talen spreekt, verslag uit van een persoonlijke geschiedenis naar de troebele geschiedenis van Oekraïne. Ze reist van de VS naar het land van haar voorouders om de verdwijning van haar oudoom Nikodim in de jaren dertig te onderzoeken. Wat gebeurde er met hem in ‘de bloedlanden’, waarom is er zo weinig bekend over zijn lot en waarom verbiedt haar grootmoeder haar het verleden te verstoren? Terwijl Oekraïne langzaam maar zeker opnieuw in een ‘bloedland’ verandert, besloot Victoria Belim de waarheid over het verleden van het land te leren kennen.

Ooit, in de verre toekomst, over honderd of tweehonderd jaar, als de pijn is weggetrokken en het logische geraamte zich aftekent in het vlees van de geschiedenis, zullen onze nakomelingen in dit alles vermoedelijk vooral een verhaal over de waarde van woorden zien.
Oksana Zaboezjko

over de gasten

Oksana Zaboezjko (1960) behoort tot de meest vertaalde Oekraïense schrijvers en dichters. Ze studeerde filosofie in Kiëv en promoveerde in filosofische kunst. In de jaren negentig doceerde ze in de Verenigde Staten als gastprofessor in Pittsburgh, Pennsylvania en Harvard. In 1996 verscheen haar eerste roman, Veldonderzoek naar Oekraïense seks, in 2010 haar magistrale Het museum van de achtergelaten geheimen, en in 2022 de verhalenbundel Zusters.

Victoria Belim werd geboren in Oekraïne, groeide op in de VS en werkt nu in Brussel als vertaler van Perzische literatuur en als journalist voor o.a. de Financial Times, New York Times Magazine, Elle en Marie Claire. Ze spreekt maar liefst 18 talen. Rode sirenes is haar eerste boek.

Peter Vermeersch (1972) is schrijver, slavist en hoogleraar politieke wetenschappen. Hij publiceert essays, proza en poëzie in onder andere De Correspondent en McSweeney’s. Eerder verscheen van zijn hand Ex. Over een land dat zoek is, dat werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs, de Bob den Uylprijs, de Gouden Uil en de E. du Perronprijs. In 2016 ontving hij de Prijs Letterkunde van de Provincie West-Vlaanderen. Zijn jongste boek is Aantekeningen bij een moord, uit 2019.

Vergeet de zomertijd niet. Op zondag 26 maart verandert de tijd van 2:00 naar 3:00 uur.

ORG. Passa Porta, Cossee, De Arbeiderspers

foto oksana zaboezjko © Pavlo Botanov

Binnenkort bij