#brusselsbookcity – Lezersportretten (l): Jacques Duvall

Catherine Colard
18.09.2018
Jacques Duvall2018 3967

Ontdek onze nieuwe reeks portretten van bekende lezers die in Brussel wonen of gewoond hebben!

Jacques Duvall (zijn echte naam is Eric Verwilghen) is een rasechte Brusselaar en een uitstekende zanger die wat onder de radar is gebleven.

Voor deze romantische ziel zichzelf Jacques Duvall ging noemen, had hij al liedjesteksten geschreven onder de enigszins vreemde pseudoniemen 'Inger Asten' en 'Hagen Dierks', die hij lukraak uit stationsromannetjes had geplukt.

Als je pittige refreinen wel weet te smaken, dan is de kans groot dat Duvall de teksten van jouw favoriete Franstalige cultliedjes heeft geschreven. Denk maar aan het bekende Banana Split voor zijn vriendin Lio en aan Clara veut la Lune voor zijn trouwe kompaan Alain Chamfort. Daarnaast schreef hij tal van liefdesliedjes op maat van tientallen artiesten, zoals Jane Birkin, Etienne Daho, Joan Jett and The Runaways, Marie-France, The Sparks, Dani, en de Belgen Benjamin Schoos, Telex, Pierre Rapsat en zelfs voetballer Enzo Scifo.

Jacques Duvall, bijgenaamd ‘de liedjessmokkelaar’*, geeft zijn woorden vaak een dubbele betekenis mee. Wij gingen bij hem langs. Bekentenissen en plagerijen** op z'n Brussels ...

Photo © Pascal Schyns

- Een plek om te lezen in Brussel?

Ik hou van Muntpunt, de Vlaamse mediatheek op het Muntplein. In een van de zalen kun je alle Nederlandstalige en Franstalige pers inkijken. Gratis dan nog wel. Ik ga ernaartoe om de lotgevallen te lezen van Stéphane Pauwels in La Capitale, die van Guido Belcanto in Humo of die van Zakaria Bakkali in Foot Magazine.

- Jouw favoriete plaats om een boek te kopen in Brussel?

Het laatste boek dat ik kocht was Ob-la-di, ob-la-Dan van Dan Lacksman en Brice Depasse. In de novelle vermengen ze realiteit met fictie. Centraal staan de Londense herinneringen van Dan en een aantal nooit eerder gepubliceerde foto's van The Beatles die hij in 1968 heeft gemaakt tijdens de opnames van het album White double. Ik heb het boek gekocht in de charmante boekhandel Les Editeurs, op de Vlaamsesteenweg, ook wel ‘de kleinste boekhandel-galerij van Brussel’ genoemd. Van 3 tot 29 september loopt er overigens een tentoonstelling van Dan z’n foto’s.

- Een plek om literatuur te beleven in Brussel?

Ik hang graag rond in Café Béguin, op het Zaterdagplein, niet zo ver van het Sint-Katelijneplein. Ik ga er dan iets drinken op het terras met mijn vriend Jean-Marc Lederman, componist voor Bashung en nog vele anderen. We kunnen er urenlang praten over L’arrangeur des arrangeurs, bijvoorbeeld, de biografie van auteur, componist en arrangeur Jean-Claude Vannier*** van de hand van Rémi Foutel en Julien Vuillet.

* Jacques Duvall, le Contrebandier de la Chanson, Les Editions du Caïd
** Confessions et plaisanteries 1981-1989 (compilatie Jacques Duvall)
*** Jean-Claude Vannier heeft samengewerkt met Serge Gainsbourg: samen maakten ze het mythische album Histoire de Melody Nelson (1971). Hij schreef ook teksten, muziek en/of arrangementen voor Barbara, Juliette Gréco, Brigitte Fontaine, Françoise Hardy, Maurane, Michel Polnareff, Jacques Higelin, Johnny Hallyday, Julien Clerc enz.
Catherine Colard
18.09.2018