Dichter in residentie: Rojo Córdova (vert. Bart Vonck)

Rojo Córdova
04.06.2019
Auteurstekst
Sainte Catherine Pop colour

In maart ontvingen we de Mexicaanse dichter-slammer Rojo Córdova (1986) voor een residentie in Passa Porta. Hij werkte een maand lang in Brussel ter gelegenheid van SLOW#04 in de KVS. Na afloop stuurde hij ons een lang futuristisch Brusselgedicht, dat nu door Bart Vonck in het Nederlands is vertaald.

Keizerin Charlotte Van Mexico

Bij wijze van toelichting schreef Rojo ons het volgende: ‘Heel lang geleden was er een Belgische prinses Charlotte, in Mexico beter bekend als Carlota: een dochter van Leopold I die keizerin van Mexico werd. Door het tragische einde van haar rijk is zij vandaag nog steeds een legende in mijn land. Wat als onze stervende planeet in de verre toekomst gered werd door een heilige cyborgversie van Charlotte? Mijn sci-fi gedicht is een eerbetoon aan deze prachtige figuur die België en Mexico verbindt.’

Download ‘Brussel3000’ hieronder in het Spaans of het Nederlands en luister naar hoe de dichter zijn Spaanse tekst zelf voorleest:

Over de dichter

Rojo Córdova (1986, Mexico-Stad) is een vurige voorvechter van de interdisciplinaire lyriek. Hij doet veel literatuuronderzoek maar blinkt ook uit in slam poetry, spoken word, hip hop en acteerwerk. Naar eigen zeggen grijpt hij terug naar orale methodes die dateren van voor Gutenberg, en wil hij met zijn energieke en eerlijke performances ook criminaliteit bestrijden. Rojo Córdova organiseerde het eerste spoken word-festival van Mexico-Stad. Zijn woorden krijgen ook internationale weerklank: zijn werk werd vertaald in het Engels, het Duits en het Nederlands, en de dichter bezocht o.a. het Felix Poetry Festival (Antwerpen) en SLOW#4 (KVS, Brussel).

Rojo Córdova leest voor op het Festival Verbo in Mexico-Stad (2015)

Rojo Córdova
04.06.2019