Le Prix des 5 Continents

4809Passa Porta 2018© Mirjam Devriendt

Franstalige literatuur in de kijker

Elke auteur die in het Frans schrijft en uitgegeven wordt door een Franstalige uitgeverij, komt in aanmerking voor de ‘Prix des 5 continents’. De prijs is een eerbetoon aan de rijkdom van de Franse taal en aan de enorme culturele verscheidenheid die zij weerspiegelt.

De Organisation Internationale de la Francophonie (OIF) riep de prestigieuze prijs in 2001 in het leven. Elk jaar bekroont zij ‘een verhalend fictiewerk dat een specifieke cultuur weergeeft en de Franse taal verrijkt.’ De voorbije jaren waren de Tunesiërs Yamen Manai en Fawzia Zouari, de Congolees In Koli Jean Bofane en de Algerijnse schrijver Kamel Daoud laureaat van de prijs.

Leescomités en een internationale schrijversjury

Pcf Foto Monde

Vijf leescomités, in Frankrijk, Senegal, België, Canada en Congo, maken de eerste selectie voor de Prix des 5 continents.

Passa Porta staat in voor het Belgische leescomité. In nauwe samenwerking met de afdeling ‘Promotion des Lettres’ van de Franse Gemeenschap/Federatie Wallonië-Brussel kiest ons huis vier leescommissarissen uit de literaire wereld. Voor de editie van 2018 vormen Jacques Carion, Elisabeth Kovacs, Anne-Lise Remacle en Michel Torrekens het Belgische leescomité.

Op basis van de literaire kwaliteiten van de werken en de specifieke criteria van de prijs draagt elk van de comités tien boeken voor. De afgevaardigden van elk comité komen vervolgens samen op de hoofdzetel van de OIF in Parijs en stellen een shortlist met tien finalisten samen.

Een 11-koppige jury van gerenommeerde schrijvers, allen afkomstig uit Franstalige delen van de wereld, beraadt zich tot slot over de tien titels op de shortlist. De jury wordt voorgezeten door Paula Jacques (Frankrijk/Egypte) en bestaat uit Jean-Marie Gustave Le Clézio (Mauritius), Lise Bissonnette (Canada), Ananda Devi (Mauritius), Hubert Haddad (Tunesië/Frankrijk), Monique Ilboudo (Burkina Faso), Vénus Khoury-Ghata (Libanon), René de Obaldia (Hongkong), Lyonel Trouillot (Haïti) en de meest recente laureaat van de prijs.

Palmares

2001: Yasmine Khlat (Libanon) voor Le désespoir est un péché, uitg. Le Seuil.

2003: Marc Durin-Valois (Frankrijk) voor Chamelle, uitg. Jean-Claude Lattès.

2004: Mathias Énard (Frankrijk) voor La Perfection du tir, uitg. Actes Sud.

2005: Alain Mabanckou (Congo) voor Verre Cassé, uitg. Le Seuil.

2006: Ananda Devi (Mauritius) voor Ève de ses décombres, uitg. Gallimard.

2007: Wilfried N'Sondé (Frankrijk/Congo) voor Le Cœur des enfants léopards, uitg. Actes Sud.

2008: Hubert Haddad (Frankrijk/Tunisië) voor Palestine, uitg. Zulma.

2009: Kossi Efoui (Togo) voor Solo d'un revenant, uitg. Le Seuil.

2010: Liliana Lazar (Roemenië) voor Terre des affranchis, uitg. Gaïa.

2011: Jocelyne Saucier (Canada) voor Il pleuvait des oiseaux, uitg. XYZ.

2012: Geneviève Damas (België) voor Si tu passes la rivière, uitg. Luce Wilquin.

2013: Amal Sewtohul (Mauritius) voor Made in Mauritius, uitg. Gallimard

2014: Kamel Daoud (Algerije) voor Meursault, contre-enquête, uitg. Barzakh/Actes Sud

2015: In Koli Jean Bofane (Congo) voor Congo Inc. le testament de Bismarck, uitg. Actes Sud.

2016: Fawzia Zouari (Tunisië) voor Le Corps de ma mère, uitg. Joëlle Losfeld/Demeter.

2017: Yamen Manaï (Tunisie) voor L'Amas ardent, uitg Elyzad.