Charter voor een kwalitatieve literaire residentie

Green Chameleon S9 Cc2 Sky Sjm Unsplash

Al van bij de oprichting van het internationale literatuurhuis in 2004 biedt Passa Porta de kans aan auteurs om in alle rust te werken aan hun literaire projecten. De vraag naar zo’n residentiemogelijkheden is groot en gelukkig volgt het aanbod.

Om te garanderen dat auteurs het meeste uit hun residentieverblijf halen, stelden Passa Porta en Literatuur Vlaanderen het ‘Charter voor een kwalitatieve literaire residentie’ op. Zo kunnen zowel personen of organisaties die een verblijf willen aanbieden als auteurs die op zoek zijn naar de ideale residentieplek weten wat te verwachten.


Hieronder vind je een overzicht van de residentieplekken in Vlaanderen die het Charter voor een kwaliteitsvolle residentie onderschrijven.

HET LIJSTERNEST

Op een heuveltje in het West-Vlaamse dorp Ingooigem ligt het Lijsternest, het voormalige woonhuis van schrijver Stijn Streuvels. Tijdens de wintermaanden stelt Passa Porta het Lijsternest ter beschikking van Belgische en Nederlandse auteurs.

Als schrijver in residentie in het Lijsternest verblijf je in de schuur, die losstaat van het huis. Deze schuur werd omgebouwd tot een comfortabele studio met alle nodige sanitaire voorzieningen, een keuken, slaapkamer en een internetverbinding.

De selectie van de residenten gebeurt gelijk met de jaarlijkse oproep voor Vlaamse auteurs naar het buitenland.

ZUIDPOOL

Zuidpool is een open modulair huis voor podiumkunsten, gevestigd in het historische hart van Antwerpen. Het is een ’artist-run’-organisatie die artistieke content creëert, verdiept, verbreedt en deelt. Het zet de ontwikkeling van de kunstenaar centraal. Zuidpool biedt een ruime werkkamer (met gedeelde keukenfaciliteiten) aan, waar de auteur in alle rust of in dialoog met andere kunstenaars kan werken. Er is geen internetverbinding voorzien.

Info en aanvragen:
https://www.zuidpool.be/nl/page/92/schrijfresidenties

HUIS VAN DE DICHTER

De voormalige onderpastorie van Watou was tot 2009 de woonst van Gwy Mandelinck, dichter en oprichter van de Poëziezomers van Watou. Watou is een klein dorp in de Westhoek, vlakbij de Franse grens. Het Huis van de Dichter is een sfeervolle woning met alle comfort en accomodatie. Watou biedt stilte en rust en een prachtige omgeving om geconcentreerd aan nieuwe teksten te werken.

Info en aanvragen:
www.huisvandedichter.be/schrijfresidentie

KASTEEL BEAUVOORDE

De gloednieuwe schrijversresidentie van Kasteel Beauvoorde in Wulveringem bevindt zich op de eerste verdieping van een heringerichte dorpswoning, vlak naast het kasteelpark. Naast een ruime werkkamer waar je uitkijkt op de rustieke omgeving, is deze moderne studio uitgerust met een slaapkamer, keuken en badkamer. Een verdieping lager zijn er bovendien twee boekenwinkels, waar je inspiratie kunt opdoen of even kunt pauzeren. De residentie in het kunstenaarsdorp Beauvoorde met zijn eeuwenoude kasteel garandeert alle rust om op een eigen schrijfritme te werken.

Info en aanvragen:
https://www.kasteelbeauvoorde.be/schrijversresidentie