Adriana E. Ramírez

Buitenlandse auteurs
12/06/2017 - 10/07/2017
Adriana E  Ramírez

Adriana E. Ramírez is een Mexicaans-Colombiaanse performance poet en schrijfster van non-fictie en essay. Ze groeide op in Texas, en woont en werkt in Pittsburgh (Pennsylvania). Ramírez studeerde Engels en Schrijven (non-fictie) en gaf les aan de universiteit van Pittsburgh in creatief schrijven en Engelse literatuur. Vandaag geeft ze les in het schrijven van non-fictie aan Carlow University.

Adriana Ramírez publiceerde verschillende dichtbundels, waaronder meest recent The Swallows(2014, Blue Sketch Press) en Trusting in Imaginary Spaces (2015, Tired Hearts Press). Voor haar novelle/memoire Dead Boys (Little A, 2016) won Ramírez in 2015 de PEN/FUSION Emerging Writers Prize, die jaarlijks uitgereikt wordt aan een nog te verschijnen non-fictiemanuscript van een jonge auteur rond een multicultureel of globaal thema. In dit werk schrijft ze over het universele gevoel van rouw en verdriet tegen de achtergrond van drugshandel en verkent zo de geopolitieke situatie van Mexico, Colombia en de Verenigde Staten.

Daarnaast is Adriana Ramírez actief als poetry slammer. Ze won verschillende wedstrijden, o.a. de National Poetry Slam 2014, en richtte het Pittsburgh Poetry Collective op. Ramírez' kritische essays werden onder andere gepubliceerd in de Los Angeles Times en de Los Angeles Review of Books. Ze schrijft onder meer over Amerikaanse literatuur, geweld en immigratie.

Tijdens haar verblijf in Brussel werkt Ramírez verder aan haar nieuwe boek The Violence, dat in 2018 verschijnt. Het boek vertelt een Colombiaanse familiegeschiedenis, en is gebaseerd op mondelinge getuigenissen over drugstoerisme.

Lees meer op de website van de auteur.