Jannah Loontjens

Buitenlandse auteurs
01/05/2017 - 12/06/2017
Jannah Loontjens

Jannah Loontjens (1974) is een Nederlandse schrijfster en filosofe. Ze werd geboren in Denemarken en groeide op in Zweden en Nederland. Loontjens studeerde literatuurwetenschappen in Amsterdam en kreeg tijdens haar opleiding filosofie in New York les van Jacques Derrida.

Vandaag is Jannah Loontjens docente literatuurtheorie en literair schrijven aan ArtEZ en de Gerrit Rietveld Academie. Voor De Groene Amsterdammer en de Volkskrant schrijft ze over poëzie, filosofie en Scandinavische literatuur.

In 2002 debuteerde Loontjens met de dichtbundel Varianten van nu (Bert Bakker). Later verschenen de poëziebundels Het ongelooflijke krimpen (Prometheus, 2006) en Dat ben jij toch (Ambo, 2013). Haar gedichten werden gepubliceerd in tijdschriften als Het Liegend Konijn en Parmentier, en werden onder meer gebloemleesd in Komrij's Nederlandse poëzie van de 19de tot en met de 21ste eeuw in 2000 en enige gedichten (Bert Bakker, 2004).

In 2007 maakte Jannah Loontjens haar debuut als romanschrijver met Veel geluk (Prometheus), een verhaal dat zich deels in Zweden en deels in Den Haag afspeelt. Haar in 2011 verschenen roman Hoe laat eigenlijk (Prometheus) werd genomineerd voor de Halewijn Literatuurprijs.

Loontjens' meest recente werk is de autobiografische roman Roaring Nineties (Ambo/Anthos, 2016), waarin ze de jaren 90, een tijd van multiculturele idealen en optimisme, spiegelt aan onze huidige tijd. Ook in haar ander werk laat Loontjens grote filosofische kwesties samengaan met alledaagse, praktische vragen. In een kalme, toegankelijke stijl biedt ze een eigenzinnige kijk op de wereld. In het najaar van 2016 verschijnt haar roman Misschien wel niet (Ambo/Anthos, 2014) in het Deens (Turbine forlaget) en het Hongaars (Typotex).

Jannah Loontjens verblijft in het voorjaar van 2017 zes weken in de Passa Porta schrijversflat. Haar residentie kadert in een jaarlijkse uitwisseling met het Nederlands Letterenfonds.

Ontdek meer over de auteur en haar werk op haar website.

In de pers: - ‘Met deze tot nadenken stemmende roman bewijst Loontjens de kracht van literatuur.' - De Tijd over Misschien wel niet - 'In Mijn leven is mooier dan literatuur dartelt de Nederlandse filosofe Jannah Loontjens lichtvoetig rond thema's als schrijversangsten, vrouwenliteratuur, pulp én de autobiografische leugen.' - De Morgen