Jay Bernard

Buitenlandse auteurs
12/06/2020 - 10/07/2020
1 T3W Y4Njatfa 8 Rxvz86Am Q

Jay Bernard (1988) is een multidisciplinaire schrijver uit Londen. Hun werk is queer, maatschappijkritisch, multimediaal en geworteld in archiefonderzoek. Na de publicatie van hun eerste poëtisch pamflet, trok hen op negentienjarige leeftijd naar Oxford University om er Engels te studeren. Die achtergrond in klassieke literatuur vulde Bernard echter snel in met een reeks persoonlijke en politieke projecten. Naast dichter is Bernard ook activist, archivist en programmator voor het grootste LGBTQ+ filmfestival van Europa.

Door hun poëtische pamfletten te verwerken in live performances, installaties en radiostukken, overstijgt Bernard de grenzen van klassieke media. Voor de tentoonstelling Dream Babes (2016) maakte de dichter bijvoorbeeld vier kleurrijke posters met daarop telkens een pamfletgedicht over de black/queer/female/trans-ervaring van het web.

Hun activistisch performancewerk Surge: Side A (2017) bestaat uit de kortfilm Something Said en een reeks van tien gedichten, die ook apart gebundeld zijn als Surge. Centraal staat de ‘New Cross Fire’, een brand in Zuid-Londen, die in 1981 13 jonge mensen het leven kostte. Bernard dook in de archieven en liet zich voor Surge inspireren door de brand, die vermoedelijk werd aangestoken en weinig aandacht kreeg van politie en media. Hen laat de slachtoffers aan het woord in poëzie en laat zo de horror van racistische onverschilligheid resoneren in een hedendaagse politieke boodschap. Surge werd in 2018 bekroond met de Ted Hughes Award for New Work in Poetry.

foto © Joshua Virasami