Adeline Dieudonné

za 30.03.2019
14:00 - 15:00

De herfst van 2018 is er een die Adeline Dieudonné niet snel vergeten zal: ze was alomtegenwoordig in de media en de boekhandels, en zag meerdere prijzen haar kant uitkomen. Dieudonné won onder andere de Choix Goncourt de la Belgique, uitgereikt door honderd studenten van tien Belgische universiteiten.

Derde editie

De Choix Goncourt de la Belgique is een van de buitenlandse Goncourtprijzen, de ‘broertjes en zusjes’ van de beroemde Franse Prix Goncourt. Naast België worden die onder meer in Zwitserland, Polen, Roemenië en China uitgereikt.

Bij ons vond de wedstrijd voor het eerst plaats in 2016. Tientallen studenten uit tien Franstalige en Nederlandstalige universiteiten vormen jaarlijks leescomités. De afgevaardigden uit de comités komen in december samen in de Franse ambassade om een winnaar aan te duiden.

Book Cover Lavraivie

Belgische laureate in 2018

In 2018 werd de up-and-coming schrijfster van Franstalig België tot winnares gekroond: Adeline Dieudonné. Geen toeval, want haar eerste roman, La vraie vie, was zowel bij het publiek als bij de critici een enorm succes. Het relaas van een jonge tiener die niet op haar kop wil laten zitten, heeft al tienduizenden lezers bekoord en wordt nu in vele talen vertaald, waaronder het Nederlands (najaar 2019). Met haar eersteling sleepte Dieudonné ook al de Prix du roman Fnac, de Prix Filigranes, de Prix Renaudot des lycéens en de Prix Rossel 2018 in de wacht. Aan dat lijstje voegt ze nu dus ook de Choix Goncourt de la Belgique toe, en treedt daarmee in de voetsporen van Catherine Cusset (2016) en Alice Zeniter (2017).

Ontmoeting met de juryleden

Noem het gerust een ererondje: sinds de oprichting van de Choix Goncourt de la Belgique wordt de laureaat telkens uitgenodigd om de studenten-juryleden te ontmoeten voor een vraaggesprek. De ontmoeting is gratis voor de deelnemers aan deze editie van de prijs (studenten en docenten). Met een dag- of weekendpas kun je er ook bij zijn.

Signeersessie

Adeline Dieudonné zal haar boeken signeren om 15:00 in Beursschouwburg. De boeken zijn ook ter plaatse te koop.

Passa Porta, de Ambassade van Frankrijk in Brussel, de Alliance Française de Bruxelles-Europe en het Agence Universitaire de la Francophonie en Europe de l’Ouest, Beursschouwburg

foto ©️ jean-françois robert

Binnenkort bij