Meet the author: Giuliano da Empoli

do 23.03.2023
19:00 - 20:00
DA EMPOLI Giuliano copy Francesca Mantovani Editions Gallimard

Categorie

meet the author, interview

Kostprijs

€13 | 10 (€15 voor extra steun aan united stages)

korting

het voordeeltarief geeft 3€ korting aan al wie er baat bij heeft. paspartoe en article 27 geaccepteerd

Taal

in het frans

De Italiaanse essayist, commentator en politiek adviseur Giuliano da Empoli publiceerde eerder non-fictie over maatschappij en economie. Toch besloot hij een roman te schrijven, in het Frans ditmaal, om in de geniaal kronkelende psyche van Vadim Baranov te kruipen. Baranov was spin doctor van Vladimir Poetins regime. De Kremlinfluisteraar (uitg. Atlas Contact), debuutroman en regelrecht meesterwerk, werd in 2022 meteen bekroond met de Grand prix du roman de l’Académie française en de Belgische Goncourtprijs.

Het hoofdpersonage is de geheimzinnige Vadim Baranov. Deze regisseur en producent van realitysoaps, is tevens de heimelijke maar invloedrijke raadgever van Poetin, bijgenaamd de Tsaar. Na zijn ontslag als politiek adviseur, beginnen zich de legendes rond zijn figuur op te stapelen, zonder dat iemand leugens van waarheid kan scheiden. Tot hij op een nacht zijn verhaal toevertrouwt aan de verteller van dit boek.

Vrij geïnspireerd door Vladislav Soerkov, raadgever van Poetin tot in 2021, voert deze indrukwekkende debuutroman ons naar het hart van de Russische machtssfeer, een politiek theater waar alles draait rond de wensen van de Tsaar.

De Kremlinfluisteraar neemt ons mee van de oorlog in Tsjetsjenië, naar de Oekraïense crisis en langsheen de Olympische Spelen in Sotchi. Het is de grote roman over het hedendaagse Rusland. Het onthult de onderkant van het Poetintijdperk, biedt een sublieme en aangrijpende bespiegeling over macht, is geschreven met een hoogst elegante pen en verschijnt in vele talen, waaronder recent ook het Nederlands.

Het gesprek zal geleid worden door Arnaud Ruyssen (RTBF) en er zullen fragmenten voorgelezen worden door Annette Gatta.

Over de schrijver

Giuliano da Empoli, Italiaans Zwitsers schrijver geboren in Frankrijk in 1973, is de voormalige adviseur van Matteo Renzi. De Kremlinfluisteraar werd genomineerd voor de Goncourt en is laureaat van de Grand Prix de l’Académie française. De roman werd onlangs door 300 Belgische studenten, van 15 Franstalige en Nederlandstalige universiteiten en hogescholen, verkozen tot de ‘choix Goncourt de la Belgique’.

Een tergend actuele roman én een genadeloze karakterstudie, een wake-upcall over de cenakels van de Kremlinmacht.
De Morgen

Org. Passa Porta, Ambassade de France en Belgique, Agence Universitaire de la Francophonie, Alliance Française Bruxelles-Europe, Choix Goncourt de la Belgique

foto © Francesca Mantovani

Binnenkort bij