Annulatie — Adeline Dieudonné in Leuven

vr 04.10.2019
20:00 - 21:00
Adeline Dieudonné C Jean François Robert

Locatie

Kolonel Begaultlaan 15, Leuven

Categorie

interview, boekpresentatie

Kostprijs

Gratis, inschrijven via leuvenleest@leuven.be

Taal

in het Frans and Nederlands

Hoe merkwaardig toch in ons kleine landje… Wat aan de ene kant van de taalgrens een megasucces is, blijft aan de andere kant soms volledig onder de radar. Adeline Dieudonné met La vraie vie is zo’n voorbeeld. Als referentie: wat Lize Spit overkwam in Vlaanderen, maakte Dieudonné mee in Franstalig België. Het romandebuut van Dieudonné was een overdonderend succes bij publiek, critici en aan de kassa.

Het echte leven

‘In het huis waren vier kamers. De mijne, die van mijn kleine broer Gilles, die van mijn ouders, en die van de kadavers.’ Zo begint Het echte leven van Dieudonné, een binnenkomer die kan tellen. De lugubere openingszin zet meteen de donkere toon. Het echte leven speelt zich af in de mistroostigste der sociale woonwijken, in een naargeestig huis met een kamer vol opgezette dieren, een sadistische vader en een murwgeslagen moeder. Ziehier de weinig vrolijke gezinssituatie van de tienjarige vertelster (wier naam we nooit te weten komen). De hechte relatie met haar broertje houdt haar overeind. Maar als broer en zus getuige zijn van een gruwelijk ongeluk, trekt hij zich terug in zichzelf. Nu de vertelster ook haar broer kwijt is, lijkt alle hoop op geluk verloren. Dan neemt het meisje in al haar kwetsbaarheid het lot in eigen handen…

Adeline Dieudonné (1982) is actrice en woont en werkt in Brussel. Haar romandebuut La vraie vie was zowel bij het publiek als bij de critici een enorm succes. Het relaas van een jonge tiener die niet op haar kop laat zitten, heeft tienduizenden lezers bekoord en wordt vertaald in 17 talen. Ook een verfilming en een adaptatie voor het toneel staan op stapel. Met haar eersteling sleepte Dieudonné onder meer de Prix du roman Fnac, de Prix Filigranes, de Prix Renaudot des lycéens en de Choix Goncourt de la Belgique in de wacht. Kris Lauwerys en Isabelle Schoepen tekenden voor de Nederlandse vertaling, die verschijnt bij Atlas Contact.

lezing en interview

Actrice Evelien Bosmans (bekend van Marina van van Stijn Coninx en Groenten uit Balen van Frank Van Mechelen) leent haar stem aan de personnages van de roman van Dieudonné.

Literair vertaalster en recensente bij De Standaard der Letteren Marijke Arijs zal de auteur interviewen.

Passa Porta, Atlas Contact, De Bib Leuven, 30 CC
Photo © Jean-François Robert

Binnenkort bij