Adeline Dieudonné & Lize Spit

za 30.03.2019
18:30 - 19:30

Lize Spit en Adeline Dieudonné hebben met hun debuutromans Het smelt en La vraie vie hun stempel gedrukt op de actuele literatuur in België, elk op hun eigen manier, met alle ruchtbaarheid van dien. Na zo'n overdonderende ervaring wacht opnieuw de confrontatie met het blanco blad. Een dubbele getuigenis.

Lize Spit © Keke Keukelaar

Twee keer meteen raak

Januari 2017. Het smelt, de eerste roman van Lize Spit, verschijnt bij Das Mag. In de wandelgangen werd al veel gefluisterd, maar het succes is nog groter dan verwacht: honderdduizenden exemplaren vliegen de deur uit. Het jaar nadien wordt Het smelt o.a. in het Frans vertaald. Opnieuw is de ontvangst bijzonder positief.

Augustus 2018. Nog vóór de publicatie is de literaire wereld al in beroering: La vraie vie van Adeline Dieudonné moet hét boek van het nieuwe seizoen in Franstalig België worden. De debuutroman lost alle verwachtingen in. Zes maanden later zijn het boek en de schrijfster alomtegenwoordig in België en Frankrijk en staan vertalingen in de steigers.

Parallelle verhalen

Img 8536

Het pad van Dieudonné en Spit loopt opvallend gelijkaardig. Hun beider debuten vertellen het verhaal van een jonge vrouw, schuwen het geweld niet, en beleefden een overrompelend succes. En voor beide schrijfsters weegt de last van het tweede boek zwaar.

Hoe ga je na zo'n overdonderende ervaring opnieuw aan het werk? Hoe ga je om met de onvermijdelijke verwachtingen en de druk? Hoe blijf je jezelf en ga je onbelemmerd aan de slag? Hoe vind je opnieuw plezier in het schrijven? De twee schrijfsters getuigen over dat precaire overgangsmoment, dat een nieuw begin inluidt.

Passa Porta, La Bellone

foto Adeline Dieudonné © Jean-François Robert
foto Lize Spit © keke keukelaar

Binnenkort bij