Lost and Found : Judith Schalansky

vr 26.03.2021
14:30 - 15:30
Schalansky copyright René Fietzek1 jan2021 kopie 2 ok

Locaties

online event

Categorie

Interview

Kostprijs

kies zelf je digitaal tarief: ticket (één programma voor € 5 | € 8 | € 10) - pass (alle programma’s voor € 15 | € 20 | € 30)

Programma

wil je graag een vraag stellen aan de auteur? Stuur ze voor 25 maart als korte video of gewoon in de mail naar connect@passaporta.be.


Taal

in het Duits; ondertitels in het Engels beschikbaar vanaf 31/3

De twaalf verhalen in Schalansky’s Inventaris van enkele verliezen staan onder meer stil bij een verbrand schilderij van Caspar David Friedrich, een uitgestorven tijgersoort, de heilige geschriften van een verdwenen religieuze stroming, en een verzonken eiland in de Grote Oceaan: een waaier van lege plekken in de culturele en de natuurgeschiedenis, beschreven in verschillende literaire stijlen en genres.

Uit het oog, niet uit het hart

Waarom voelen we pas op het moment dat iets onherroepelijk verloren is gegaan, wat het voor ons heeft betekend? Waarom kan iets wat verzwegen wordt zo’n macht uitoefenen? Waarom kan ik niets weggooien? Waarom lijken uitgestorven diersoorten, vernielde schilderijen en verbrande boeken zo veel interessanter en begerenswaardiger dan alles wat nog wél bestaat?’ Dit soort vragen stelt Judith Schalansky aan de lezer van haar boek dat gaat over de aantrekkingskracht van lege plekken.

Fictie vervangt werkelijkheid

Inventaris van enkele verliezen gaat echter ook over de eeuwige kracht van de vertelling. Waar de werkelijkheid verdween, vervangt Schalansky die met fictie. En de protagonisten in haar verhalen zijn buitenbeentjes: een zonderlinge oude man die de kennis van de mensheid vergaart in zijn tuin in Tessin, een oudere Greta Garbo die droomt van een filmrol als Dorian Gray, of de vader van Judith Schalansky zelf, die zijn gezin in de steek liet voordat ze zich herinneringen van hem kon vormen.

Verdwenen land

Schalansky werd in 1980 geboren in Greifswald in de DDR, ook al een land dat nu niet meer bestaat. Van haar verschenen eerder de internationale bestseller De atlas van afgelegen eilanden en De lessen van mevrouw Lohmark. Ze gaat in gesprek met Karen Billiet, recensente bij De Standaard.

Met een encyclopedische vraatzucht à la Borges wisselt ze tussen het kikvorsperspectief van een natuurfanaticus en de arendsogen van een historicus. Met een empirische blik die haar poëtische pen aanstuurt en het inzicht dat het grootste wonder ter wereld de wereld zelf is, bewijst de Duitse dat je tegelijk waarachtig én betoverend kunt schrijven.
Humo

Passa Porta, Ancienne Belgique, Goethe-Institut, Meridiaan Uitgevers

foto judith schalansky © rené fietzek

Binnenkort bij