Alice Zeniter: Choix Goncourt de la Belgique

vr 05.10.2018
20:00 - 21:30
Alice Zeniter C Astrid Di Crollalanza Flammarion 2

Locatie

Passa Porta

Categorie

Interview, Lezing

Prijs

VVK: € 7 / 5 Kassa: € 9 / 7

Taal

volledig in het Frans

L’Art de perdre is een adembenemend literair fresco, waarin Alice Zeniter het wedervaren schetst van een familie die de geschiedenis niet achter zich kan laten. De roman leverde Zeniter in 2017 de Choix Goncourt de la Belgique op. De schrijfster legt de geheimen achter haar prijswinnende roman bloot bij de lancering van de volgende editie van de prijs.

L’Art de perdre, over generaties heen

Inspiratie voor L’Art de perdre haalde Zeniter uit haar eigen achtergrond. Haar grootvader was een harki: een Algerijn die voor Frankrijk streed in de Algerijnse Oorlog, de revolutie waarmee Algerije begin jaren 1960 onafhankelijkheid van kolonisator Frankrijk verwierf. Niet toevallig dus was ook de grootvader van Naïma, de vertelster in de roman, een harki.

Cover Lart De Perdre

Voor L’Art de perdre putte Zeniter uit haar eigen verleden, dat ze tezelfdertijd wist te overstijgen. Via een familiegeschiedenis werpt ze in haar roman grote levensvraagstukken op over het verleden, de impact van een familieachtergrond en identiteit.

Studentenjury

De jury van de Choix Goncourt de la Belgique bestaat volledig uit studenten, uit de 10 Belgische universiteiten aan beide zijden van de taalgrens. De kracht en durf die Zeniter in L’Art de perdre aan de dag legde, wisten de studenten in december 2017 te overtuigen – net zoals eerder ook de jury van de Franse Prix Goncourt des Lycéens.

Hedendaagse parallellen

Alle grote literatuur bevat inzichten die het tijdskader overstijgen. Zo verhaalt L’Art de perdre niet alleen over (de erfenis van) de Algerijnse onafhankelijksheidsstrijd, maar helpt de roman ook om actuele evoluties beter te begrijpen. Tijdens haar bezoek aan Passa Porta biedt Zeniter vanuit haar roman een eigen kijk op het probleem van de hedendaagse migratie.

De moderator van de ontmoeting is David Courier.

Le Choix Goncourt de la Belgique est né de la collaboration entre l'Alliance française de Bruxelles-Europe, le bureau Europe de l'Ouest de l'Agence universitaire de la Francophonie, l'Ambassade de France en Belgique et Passa Porta.

Foto©C_Astrid_di_Crollanza/Flammarion2

Binnenkort bij