Brussels International : Nieuwe stemmen (1)

wo 24.03.2021
14:30 - 15:30
Bxl_Intnewvoices

Locatie

online event

Categorie

performance, lezing

Kostprijs

gratis

Taal

meertalig, ondertiteld in Nederlands en Frans

Tijdens twee showcases geven Passa Porta en partners het woord aan een selectie van buitenlandse auteurs die in België wonen maar hier nog onvoldoende bekend zijn. Uiteraard staan ze te popelen om ook door jou ontdekt en gelezen te worden. In deze sessie presenteert de Pools-Belgische filosofe en schrijfster Alicja Gescinska de auteurs Zuher Karim, Grażyna Plebanek en Barrack Rima.

Talent te over

Ongeveer een derde van iedereen die in België woont is van buitenlandse afkomst of heeft een andere nationaliteit. Bovendien heeft ons land nog nooit meer schrijvers geherbergd die hun geboorteland hebben verlaten. Passa Porta wil deze nieuwe literaire buren meer zichtbaarheid geven in het luik ‘Brussels International’.

In deze eerste showcase, in samenwerking met Lagrange Points, zie en hoor je de dichter Zuher Karim, afkomstig uit Irak, romanschrijfster Grażyna Plebanek die vooral in Polen bekendheid geniet, en graphic novelist Barrack Rima, die zijn tijd verdeelt tussen Brussel en Libanon. De auteurs lezen in hun eigen taal voor uit recent werk, met ondertitels in het Nederlands en het Frans.

Lagrange Points

Lagrange Points is een Brussels initiatief dat de enorme diversiteit van de Arabischtalige wereld voor het voetlicht brengt, o.a. in hun mooie boekhandel en ontmoetingsplek in de Huidevettersstraat. Lagrange Points is een collectief van studenten, docenten, muzikanten, schrijvers en cultuuractivisten uit verschillende landen.

Over de auteurs

Zuher Karim (1965) is een Irakese dichter, romanschrijver en criticus die sinds 2003 in Brussel woont en werkt. Naast romans en verhalenbundels publiceert hij reisboeken en artikelen in diverse Arabische kranten en tijdschriften. Naast het Arabisch – de taal waarin hij voornamelijk schrijft – is Karim ook het Engels en Frans machtig. In 2020 verscheen zijn derde roman Northeastern clouds, het reisboek Songs of Sand and Mango: A Book on Travel Literature en zijn jongste roman Saffron Threads. Franstalige lezers konden met hem al kennismaken in de bloemlezing Ceci n’est pas une valise. Récits arabes sous un ciel belge (2017). Terugkerende thema’s in Karims werk zijn oorlog, liefde, sociale conflicten, vrijheid en dictatuur.

Grażyna Plebanek (1967) is een Poolse schrijfster en journaliste die in 2005 naar Brussel verhuisde. Naast columns voor Polityka, Wysokie Obcasy Extra en Trendy schrijft ze proza en (theater)scenario’s. In 2012 publiceerde Storkpress de Engelse vertaling van haar boek Illegal en in 2019 verscheen Furie in een Franse vertaling bij Le Livre de Poche. Ook plubliceerde zij al kort proza in het Vlaamse literaire tijdschrift DW B. Centraal in haar werk staan thema’s als boksen, gender, moraal, verlangen, erotiek, geweld tegen vrouwen en multiculturalisme. Op dit moment werkt zij aan een prozaboek over Brussel, dat in 2021 in Polen verschijnt.

Barrack Rima (1972) is een Libanese graphic novelist die al geruime tijd in Brussel woont en lid is van het stripcollectief Samandal in Beiroet. In het Frans verschenen Cairo storyteller (1998), Beyrouth la trilogie (2017) en Dans le taxi (2020). Daarnaast werd zijn werk gepubliceerd in wekelijkse striprubrieken, in het Arabisch (Sociologia, 2014-2015) en in het Nederlands (de reeks ‘De Brusselmansen’ in Brussel Deze Week van 1998 tot 2003). Rima maakt ook films en documentaires, in het Frans en het Arabisch. Momenteel legt hij samen met Isabelle Nouzha de laatste hand aan hun fictiefilm The Land of Milk and Honey.

Passa Porta, Lagrange Points

illustratie brussels international © cécile barraud de lagerie
photo grazyna plebanek © robert maslow

Binnenkort bij