Conversaties met denkbeeldige lezers

zo 31.03.2019
16:30 - 17:30

Vijf schrijvers lezen voor: ieder van hen schreef een nieuwe tekst over een denkbeeldige ontmoeting met een lezer – de lezer die ze zich wensen, de lezer die ze vrezen, of ‘gewoon’, een lezer die op een blauwe maandag hun pad heeft gekruist. Van wensdroom tot nachtmerrie.

Leve de lezer

‘Voor mij is een roman schrijven een spel met de lezer spelen. De voornaamste, de enige plicht van literatuur is om interessant te zijn. De rest doet er niet toe.’ Dixit de Britse schrijver David Szalay, die in oktober 2018 het seizoen van Passa Porta aftrapte.

Met die openingslezing zette Szalay de toon: de lezer staat dit seizoen centraal – omdat nieuwsgierige lezers ons vast publiek vormen, uiteraard, maar ook omdat literatuur en schrijven zoveel fascinerender worden als je de lezer mee in de vergelijking opneemt.

Schrijven en lezen, een twee-eenheid

Auteurs denken na over hun relatie tot de lezer; auteurs spreken tot hun lezers; auteurs zijn lezers. Daarom vroegen we aan vijf interessante Belgische auteurs om speciaal voor het Passa Porta Festival een tekst te schrijven over een fictieve ontmoeting met een lezer, een lezer zoals zij zich hem of haar voorstellen. Koen Peeters, Lenny Peeters, Stéphane Lambert, Delphine Lecompte en Nicolas Ancion gingen de uitdaging aan en lezen het resultaat van hun schrijfwerk voor. Na afloop krijg je de teksten mee naar huis!

Over de auteurs

Koen Peeters ken je van romans als Bezoek onze kelders, De postbode, Grote Europese roman, Duizend heuvels en De mensengenezer. Met scherp inzicht fileert hij in zijn werk de roerselen van mens en maatschappij, van Brussel tot Congo.

Korte verhalen schrijven is een tweede natuur van Lenny Peeters. In 2008 won ze de Flits Fictie-wedstrijd voor Familiegevoel en in 2010 met Nanoseconde de verhalenwedstrijd van Uitgeverij Contact. Voor Dochter, haar eerste roman uit 2017, kreeg de Antwerpse de Bronzen Uil voor beste debuut.

Brusselaar Stéphane Lambert schrijft romans, poëzie, novelles en essays over kunst. Hij sleepte meerdere prijzen in de wacht, net als schrijfbeurzen in Rome, Berlijn,Vilnius, Parijs en Winterthur. Voor Mon corps mis à nu ontving hij de Prix Rossel 2013. Dit jaar verschijnt zijn nieuwe boek Visions de Goya – L’éclat du désastre (Arléa).

De Gentse dichteres Delphine Lecompte won de prestigieuze C. Buddingh’-prijs voor haar poëziedebuut De dieren in mij uit 2009. Sindsdien volgden nog eens zes gedichtenbundels. De Bezige Bij publiceerde onlangs The Best of Delphine Lecompte, een gulle greep uit haar ontembare en onvoorspelbare universum.

Nicolas Ancion schrijft romans voor zowel volwassenen als jongeren, novelles, theaterstukken poëzie en scenario’s. Zit hij niet voor zijn scherm, dan gaat deze Luikse auteur graag in dialoog met jongeren in de klas over literatuur, lezen en schrijven. In het Nederlands verscheen zijn verhalenbundel Iedereen Playmobil (uitgeverij Vrijdag). In het Frans verscheen onlangs zijn nieuwe roman Invisibles et remuants (Maëlstrom éditions).

Presentatie : Nicky Aerts.

Passa Porta, De Markten


foto Koen Peeters © Koen Broos
foto Stéphane Lambert © Anne Bourguignon
foto Delphine Lecompte © Koen Broos
illustratie © coline cornélis

Binnenkort bij