Dead Ladies Show #6 in Meise

di 05.03.2024
20:00 - 22:00
Dls Basis Passaporta Web 600X400 Def Colour

Categorie

muziek, performance, lezing

Kostprijs

basistarief €12 / -26 jaar: €10

Taal

in het nederlands

Dead Ladies Show


Auteur Gaea Schoeters en Passa Porta produceren met de Belgische versie van de Dead Ladies Show een reeks sprankelende cafés chantants over opmerkelijke vrouwen uit het verleden die blijvende bewondering verdienen. Elke Dead Ladies Show is te zien in Brussel en gaat op tournee in Vlaanderen.

Bekijk het overzicht

Auteur Gaea Schoeters en literatuurhuis Passa Porta zijn ditmaal te gast in Meise met de Dead Ladies Show, een avondvullend spektakel over opmerkelijke vrouwen die blijvende bewondering verdienen.

In deze zesde editie brengen Annelies Beck, Maud Vanhauwaert en Sachli Gholamalizad hulde aan het leven en het werk van de Braziliaanse schrijfster Clarice Lispector, de Vlaamse dichteres Alice Nahon en de Iraanse filmmaakster en dichteres Forough Farrokzad. Sopraan Noémie Schellens brengt samen met pianiste Lies Colman liederen van de Pools-Brits-Brusselse componiste Poldowski en de Duitse mystica Hildegard von Bingen.

Onterecht vergeten vrouwen

Zeggen de namen Clara Schumann, Erika Mann, Marie Curie, Harriet Tubman, Ada Lovelace of Kaplana Chawla je iets? Stuk voor stuk zijn het vrouwen die werk deden waarvoor mannen de eer opstreken, vrouwen die de wereld verkenden maar in Stanley’s schaduw bleven, of vrouwen die even begaafde kunstenaars waren als hun mannelijke collega’s maar toen niet dezelfde aandacht kregen. En vooral: het zijn vrouwen die wisten te ontsnappen aan de conventies van hun tijd, alles uit het leven haalden en tot het uiterste gingen om hun dromen waar te maken. Tijdens de Dead Ladies Shows krijgen zij het podium dat ze verdienen.

hulde in woord, beeld en muziek

In elke Dead Ladies Show delen bevlogen auteurs, acteurs, wetenschappers of kunstenaars, hun liefde voor hun topvrouw. Ze gidsen het publiek door haar leven, werk en verwezenlijkingen. Auteur Gaea Schoeters stelt de shows samen en leidt het geheel in goede banen.

Centraal staat steeds een vrouw uit de letteren. Maar ook vrouwelijke ontdekkingsreizigers, atleten, kunstenaars en onderzoekers kunnen de revue passeren. Tussen en na de drie lecture-performances vertolkt een zangeres onder begeleiding van pianiste Lies Colman werk van grandes dames van weleer.

de artiesten

Annelies Beck is journaliste, Terzake-presentatrice en schrijfster. In 2019 verscheen haar tweede roman Toekomstkoorts, over een Belgische poging tot kolonisatie in Brazilië. Annelies woonde zelf enige tijd in Brazilië, studeerde Brazilian Studies in Londen en brengt regelmatig verslag uit over het land voor de VRT.

Pianiste Lies Colman staat op internationale podia als soliste, kamermuzikante en liedbegeleider, en werkt als repetent, arrangeur en assistent-dirigent mee aan opera- en muziektheaterproducties. Dit combineert ze met een artistieke coördinatiefunctie aan het conservatorium van Antwerpen.

Sachli Gholamalizad is een Belgisch-Iraanse actrice en theatermaakster. Voor haar theaterstukken A reason to talk (2013) en (NOT) My Paradise (2016) ging zij in haar familiegeschiedenis op zoek naar de band tussen moeder en dochter, om concepten als ‘otherness’ en grenzen te verkennen. In Let Us Believe in the Beginning of the Cold Season (2019) probeerde ze een nieuw vrouw-zijn te schetsen op basis van feministische, niet-Westerse stemmen die haar hebben gevormd.

Sopraan Noémie Schellens zingt zowel opera, oratorium, barokmuziek als hedendaags klassiek. Naast solo-optredens werkt ze samen met orkesten en ensembles in binnen- en buitenland. Noémie is bovendien thuis in multidisciplinaire performances en actief als zangdocente en actrice.

Gaea Schoeters schrijft romans, theaterteksten en operalibretto's. Soms (en stiekem) waagt ze zich aan poëzie. Recent verschenen van haar de Kate Tempest-vertaling Tiresias (met Johanna Pas, bij Poëziecentrum) en Het Einde (met Katrien Steyaert, bij Polis) en bij uitgeverij Querido haar jongste roman Trofee. In haar vrije tijd schopt ze af en toe tegen de schenen van de wereld in columns en opiniestukken, maar immer met de beste bedoelingen.

Maud Vanhauwaert is schrijfster en tekstperformer. Ze ontving meerdere prijzen voor haar poëzie en werd in 2012 finalist op het Wereldkampioenschap Poetry Slam. In 2018 en 2019 was ze stadsdichter van Antwerpen. In 2020 verscheen haar jongste bundel, het meer dan 300 pagina’s tellende Het stad in mij.

Productie: Passa Porta
Presentatie: i.s.m bib Meise