Meet the author: Jennifer Egan

wo 18.05.2022
20:00 - 21:30
Jennifer Egan RV copy Pieter M Van Hattem LR

Locaties

Passa Porta

Categorie

interview, boekpresentatie

Kostprijs

€8/6 (€10 voor extra steun aan united stages).

réduction

het voordeeltarief geeft 2€ korting aan al wie er baat bij heeft.

Taal

in het Engels

Meet the author


De schrijversontmoetingen bij Passa Porta, met gedrevenheid, lef en grondigheid samengesteld, zijn méér dan de presentatie van literaire werken.

Bekijk het overzicht

Met haar vernieuwende roman Bezoek van de knokploeg schreef de Amerikaanse Jennifer Egan in 2010 zowat de definitieve ode aan het techno-optimisme. Deze moderne klassieker en Pulitzer Prize-winnaar krijgt er nu een verwant bij. Noem Het snoephuis geen vervolgroman, maar een slimme tweeling. Voorkennis is evenwel niet nodig, want ons aller gebrekkige geheugen is net een van de thema’s.

greep op je onbewuste

Het is 2010. De succesvolle, maar rusteloze ondernemer Bix Bouton spreekt een professor van Columbia University die experimenteert met het menselijk geheugen. Tien jaar later geeft Bix’ nieuwe technologische programma Greep op je onbewuste’ toegang tot al je herinneringen, die je bovendien met anderen kunt uitwisselen. Het systeem verleidt velen, maar niet iedereen.

Jennifer Egan weeft de verregaande gevolgen van het programma door de levens van diverse personages, wier paden zich meermaals kruisen. In het Amerika van de nabije toekomst bestaan er ‘ tellers’ die menselijke verlangens opsporen en uitpluizen, en ‘ontduikers’, die het collectief bewustzijn ontduiken omdat ze inzien wat de prijs is van ‘een hapje van het snoephuis’.

nostalgie is de ware drug

De eerste recensies, o.a. in The Guardian, zijn unaniem lovend. De roman wordt geprezen als een verwrongen lachspiegel voor de dataverslaafden onder ons. ‘Het Amerika dat Egan oproept is verdoofd en etterend; een land vol opioïdendromers en pillenfabrieken. Maar de meest onweerstaanbare en gevaarlijkste drug - het ultieme brein verrottende snoepje - is nostalgie. Zelfs de geraffineerde, ironische soort die onze vreugdeloze cycli van reboots en remakes voortdrijft.’

over de gasten

Jennifer Egan (1962) woont in Brooklyn, New York. Voor Bezoek van de knokploeg ontving ze onder meer de Pulitzer Prize en de National Book Critics Circle Award. Ze schrijft romans en verhalen. Haar werk verschijnt o.a. in The New Yorker, Harper's Magazine, Granta en McSweeney's. Ook haar vorige roman Manhattan Beach werd een internationale bestseller.

Annelies Beck (1973) is auteur en journalist. Ze publiceerde inmiddels twee romans en presenteert het actualiteitenprogramma Terzake.

Over Het snoephuis

‘A fast-paced polyvoiced romp thru America in the grip of a sinister tech that allows others into your mind. EEK!’
– Margaret Atwood
‘…toch is het knapste nog dat Het snoephuis helemaal niet in de eerste plaats een treffende, genuanceerde dystopie, maar wel een meeslepende, ontroerende psychologische roman is, over echte mensen en echte gevoelens’
– Christophe Vekeman, Klara

Over Bezoek van de knokploeg

De virtuositeit van Egan bereikt een nieuw hoogtepunt. *****
– de Volkskrant

Org: Passa Porta, De Arbeiderspers, L&M Books

foto © pieter van hattem