Jonathan Coe

In Middle England, de eerste grote Brexitroman, nu vertaald als Klein Engeland, toont sterauteur Jonathan Coe een land in crisis, bevolkt door de vertrouwde personages uit The Rotters’ Club en The Closed Circle. Hij fileert het sentiment rond Brexit haarscherp en met typische Britse stiff upper lip-humor. Journaliste en schrijfster Annelies Beck gaat met Coe in gesprek.
Brexit gefileerd
Een koppel gaat op huwelijkstherapie. Waarom ze zo kwaad zijn dat de ander niet hetzelfde gestemd heeft in het Brexitreferendum, vraagt de therapeut. De ‘leave’-stem van de man toont volgens de vrouw dat hij een gesloten persoon is, de ‘remain’-stem van de vrouw toont volgens de man dat zij naïef is. Conclusie van de therapeut: ‘What’s interesting about both of these answers is that neither of you mentioned politics.’
Ziedaar het genie van Jonathan Coe: haarscherp fileert hij de sentimenten rond de Brexit (Brexit gaat minder om politiek, dan wel over persoonlijke identiteit) én weet zijn punt met typische Britse stiff upper lip-humor te maken.
Bitterzoete nostalgie
In Middle England, de eerste grote Brexitroman, vertaald als Klein Engeland, toont Jonathan Coe een land in crisis, bevolkt door de vertrouwde personages uit The Rotters’ Club en The Closed Circle. Benjamin Trotter is inmiddels aan het rentenieren, zijn zus Lois lijdt nog steeds onder het trauma van de IRA-aanslag die ze in de jaren 1970 overleefde. Bij monde van Lois en Benjamin en nog een resem kleurrijke personages schetst Coe in Middle Engeland het beeld van een land vol nostalgie en verwarring, onverholen racisme en oprukkende armoede, teleurstelling en woede.
Politieke literatuur
In het heetst van de Brexitstrijd een Brexitroman schrijven. Dan ben je maar beter uit het goede hout gesneden. En dat is Coe: net als het erom spant, weet hij boven zichzelf uit te stijgen. Via de plot en de handelingen van de personages laat Coe doorschemeren wat hij zelf van heel het Brexitgebeuren vindt – de schrijver behoort duidelijk tot het ‘remain’-kamp. Gelukkig is Coe een bijzonder begaafd romancier en geen gemankeerd pamflettist.
In deze Brexitroman dus geen holle uitvallen naar Nigel Farage of Boris Johnson. Wel is Klein Engeland voor Coe een instrument om op slimme wijze te duiden waarom de Britten stemden zoals ze stemden.
Jonathan Coe (1961) behaalde een doctoraat in Engelse literatuur aan de universiteit van Warwick. Hij is schrijver van vele succesromans, waaronder Het moordende testament, Het huis van de slaap, De Rotters Club, De gesloten kring, Expo 58 en Nummer 11. Van zowel What a Carve Up! (Het moordend testament) als The Rotters’ Club (De Rotters Club) maakte de BBC een miniserie. Coe’s biografie over de schrijver B.S. Johnson werd bekroond met de Samuel Johnson Prize.
Signeersessie
Jonathan Coe zal zijn boeken signeren om 16 :00 in KVS. De boeken zijn book ter plaatse te koop.
Passa Porta, De Bezige Bij, KVS
Foto Jonathan Coe © Alexandra Cool
Binnenkort bij

Lost and Found: Lize Spit is er wél
Lize Spit gaat in gesprek over haar tweede roman Ik ben er niet. Over schrijven na een monsterseller, schrijven over gevoelige thema’s als mentaal welzijn, en schrijven over verlies.

A Stranger in the Village
Vijf schrijfsters over zusterschap. Reading performance met Rachida Lamrabet, Yousra Benfquih, Anissa Boujdaini, Hélène Christelle Munganyende en Sabrine Ingabire.

Roy Jacobsen is present
Stelselmatig verschijnen de succesvolle delen van de tetralogie waarin de Noor Roy Jacobsen de lotgevallen beschrijft van een familie die een bestaan probeert op te bouwen op een eiland voor de kust van Noorwegen.