Rozsypne: a VR story

zo 31.03.2019
10:00 - 18:00
© Samuel Zeller Low Res Zw

Locatie

deBuren

Categorie

Installatie

Taal

in het Nederlands, Engels en Russisch

Zomer 2014. In Oost-Oekraïne barst geweld uit tussen separatisten en het Oekraïense leger. Ondanks de steeds zwaardere gevechten blijft de oude Nina in het dorp waar ze altijd gewoond heeft. Ze heeft daar haar moestuin, haar spullen en de mensen die ze al jaren kent.

In de eerste hete zomer van het conflict stort vlucht MH17 neer. Lichamen van inzittenden en delen van het vliegtuig vallen in Oekraïense velden, door daken van huizen, in tuinen. Niemand overleeft. De verslaggeving rond deze gebeurtenis was niet altijd even genuanceerd. Studio ZZZAP laat je de complexe realiteit en het dagelijkse leven in Oost-Oekraïne aan de vooravond van de tragische crash beleven met het virtual reality-verhaal van de oude Nina.

Rozsypne

Het dorp Rozsypne is de plek waar Nina opgroeide, naar school ging, verliefd werd en haar eigen huis bouwde. Ze kent alle mensen uit het dorp, heeft haar dagelijkse route naar de lokale supermarkt en thuis zorgt ze voor de gewassen in haar tuin.

In ROZSYPNE vraagt Nina je om even mee te draaien in haar huishouden, aan de vooravond van de MH17-crash. Dankzij virtual reality ervaar je zelf de complexiteit van de oorlogsrealiteit en de moeilijkheden om je normale leven te handhaven te midden van een gewapend conflict.

Literaire non-fictie

In 2016 nam Lisa Weeda deel aan de schrijfresidentie van deBuren in Parijs. Daar zette ze Indexen voor verwijtbaarheid op papier. In het werk stelt de Nederlands-Oekraïense schrijfster de soms eenzijdige, westers georiënteerde verslaggeving over de MH17-crash en de huidige situatie in Oost-Oekraïne aan de kaak.

Een vertelling tot leven gebracht

Op zoek naar beleving van literatuur in een nieuwe vorm, ging Studio ZZZAP de uitdaging aan om Indexen voor verwijtbaarheid om te zetten in virtual reality. Het team trok begin 2018 naar het platteland rondom Kiev, waar het de leefomgeving van lokale bewoners digitaal in kaart bracht. Studio ZZZAP schakelde de hulp in van jonge Oekraïners, die het land als geen ander kennen, deed uitgebreid achtergrond- en beeldonderzoek en gebruikte materiaal van familieleden van Weeda die in het oorlogsgebied wonen.

Het resultaat is ROZSYPNE: een virtual reality-installatie, waarin je vrij beweegt op een oppervlak van vier bij drie meter en je interageert met fysieke objecten. Het verhaal ontvouwt zich langzaam om je heen.

Studio ZZZAP

De vier makers van Studio ZZZAP geloven rotsvast in de kracht van cross-overproducties, waarin beleving, interactie en onderdompeling in een verhaal centraal staan. Vanuit die overtuiging maakt Studio ZZZAP originele en indrukwekkende virtual reality-producties met behulp van photogrammetry, motion capture en 3D sound design.

De exclusieve voorvertoning voor de pers vindt plaats op donderdag 28 maart in Vlaams-Nederlands Huis deBuren. De installatie is tijdens het Passa Porta Festival te bezoeken bij deBuren, Leopoldstraat 6, 1000 Brussel. Op zaterdag 30 maart is de installatie open van 12:00-18:00, op zondag 31 maart van 10:00-18:00.

Er zijn vier sessies per uur. Je kunt een sessie (op voorhand) reserveren door naar deBuren te komen en je naam op de lijst te zetten. Op vrijdag draait de installatie voor het eerst en kun je van 10:00 tot 18:00 gratis deelnemen, in het weekend kun je alleen binnen met een bandje van het Passa Porta Festival en is de installatie geopend van 12:00-20:00 (zaterdag) en van 10:00-18:00 (zondag). Je kunt bij deBuren een dag- of weekendpas voor het hele festival kopen.

ROZSYPNE kwam tot stand met steun van het Nederlands Letterenfonds, Vlaams-Nederlands Huis deBuren en het Passa Porta Festival

Binnenkort bij