Kees van Kooten

vr 23.11.2018
20:00 - 21:30
Kees Van Kooten C Marius Van Leeuwen 2
Uitverkocht

Locaties

Passa Porta

Categorie

Boekpresentatie, Interview, Lezing

Kostprijs

VVK: €8/6 Kassa: €10/8

Taal

in het Nederlands

Sold out

Meet the author


De schrijversontmoetingen bij Passa Porta, met gedrevenheid, lef en grondigheid samengesteld, zijn méér dan de presentatie van literaire werken.

Bekijk het overzicht

Naar aanleiding van het boek Sterk verdund, het wezenlijkste van Kees van Kooten, brengen we hulde aan de meest taalvaardige onder de Nederlandstalige komieken. Met naast Kees van Kooten zelf ook een bijdrage van Guy Mortier. Ruth Joos stelt de vragen.

'Regelneef', 'bonken' en 'doemdenken' zijn woorden die we nog moeilijk kunnen wegdenken uit het Nederlands, toch bestaan ze niet eens zo lang. We hebben ze te danken aan de komieken Kees van Kooten en Wim de Bie, die eerst (op de radio) als de Klisjeemannetjes en later (op televisie) als het Simplisties Verbond op meest talige wijze de actualiteit op de hak namen.

Naast een carrière als televisiekomiek pende Van Kooten de voorbije decennia in de luwte ook een heel oeuvre bij elkaar.

Boeken als Veertig, Modernismen, Koot graaft zich autobio en Annie bleken even spitsvondig als zijn televisieprogramma’s. Sinds 1998 stopte hij met alle televisieoptredens. Vanaf die tijd wijdt hij zich fulltime aan zijn schrijverschap.

Van Kooten is in zijn proza puntig op de korte baan, met een waanzinnig plezier in taal, ontroerend en gedoseerd ongemakkelijk, maar bovenal onweerstaanbaar grappig.

Met Kees van Kooten sterk verdund voegt uitgeverij Van Oorschot weer een nieuwe ster toe aan het dundruk firmament, na Simon Carmiggelt, Remco Campert en Annie M.G. Schmidt.

Foto©S van Leeuwen