Litanie voor de Brusselse straatdoden van 2018

wo 22.05.2019
11:00 - 12:30
Litanie Ceremonie2015

Locatie

Stadhuis Brussel (gotische zaal)

Categorie

Lezing, Poëzie

Prijs

gratis toegang

Taal

Nederlands, Frans

Ieder jaar opnieuw overlijden tientallen mannen en vrouwen aan de gevolgen van het harde leven in de straten van Brussel. Het Collectief Straatdoden, dat sinds 2005 ijvert voor een waardig afscheid voor alle Brusselse (ex-)Straatbewoners, verzamelt zo veel mogelijk informatie over hen, begeleidt hun begrafenissen en organiseert jaarlijks een grote herdenkingsplechtigheid in het Stadhuis op de Grote Markt.

Vast onderdeel van deze treurige herdenkingen is de jaarlijkse ‘Litanie voor de Straatdoden’, die in opdracht van Passa Porta wordt geschreven en voorgedragen door leden van het Brussels Dichterscollectief. De dichters schrijven voor iedere overledene een korte poëtische tekst, gebaseerd op de vertrouwelijke informatie die zij ontvangen via het Collectief Straatdoden. Literatuurhuis Passa Porta staat in de voor de coördinatie en redactie van deze meerstemmige collectieve tekst.

De tweetalige Litanie zal dit jaar worden voorgedragen door Frank De Crits en Serge Meurant, en bevat poëzie van Serge Meurant, Maarten Goethals, Geert van Istendael, Manza, Serge, Meurant, Ramón Neto, Anne Penders en Xavier Queipo.

Op verzoek van de dichters worden hun honoraria dit jaar geschonken aan het Collectief Straatdoden.

Over het Brussels Dichterscollectief / Collectif de poètes bruxellois

Vele steden hebben een stadsdichter. Brussel kon achterblijven, volgen of het anders doen. Het koos voor de andere aanpak. In 2009 ontwikkelden auteurs David Van Reybrouck en Peter Vermeersch samen met Passa Porta een multicultureel en meertalig dichterscollectief op maat van de grootstad. In 2014 gaven zij de fakkel door; er kwamen nieuwe leden bij en er wordt gewerkt aan verschillende projecten op korte en lange termijn. De huidige leden zijn Taha Adnan, Adolfo Barberá, Frank De Crits, Geert van Istendael, Maky, Manza, Serge Meurant, Ramón Neto, Xavier Queipo, Elke de Rijcke, Kader Sevinç, Silvia Vainberg en Bart Vonck.

Binnenkort bij