Louis-Philippe Dalembert, de Belgische ‘Choix Goncourt’ voor 2021

do 24.03.2022
20:00 - 21:30
2 LP Dalembert copy Marco Castro HDRVB Lowres

Locaties

Passa Porta

Categorie

Interview, Lezing

Kostprijs

€8/6 (€10 voor extra steun aan united stages).

Korting

het voordeeltarief geeft 2€ korting aan al wie er baat bij heeft.

Taal

in het Frans

De Haïtiaanse auteur is de laureaat voor 2021 van deze prijs die wordt toegekend door studenten uit heel België. Milwaukee Blues is geïnspireerd op het trieste lot van George Floyd.

Een honderdtal deelnemende 100 jongeren

Sinds 2016 kent België zijn eigen ‘Choix Goncourt’. Dat is de ‘buitenlandse’ uiting van de beroemdste Franse literaire prijs, die wordt toegekend door universiteits- en hogeschoolstudenten op basis van de tweede selectie van de Académie Goncourt. Een Belgische bijzonderheid is dat zowel Frans- als Nederlandstalige jongeren worden uitgenodigd om deel te nemen aan dit Franstalige evenement!

Ook dit jaar zijn de deelnemers in de boeken van de tweede officiële selectie van de Franse prijs gedoken en hebben ze die in hun scholen onder elkaar besproken. Rond half december kwamen 15 comitévertegenwoordigers van elke deelnemende school bijeen in Passa Porta. Na drie uur pittig debatteren over de respectieve kwaliteiten van de romans die in de running waren, verkozen zij ‘hun’ Goncourt: Milwaukee Blues van Louis-Philippe Dalembert, verschenen bij Éditions Sabine Wespieser.

Emmett, een fictieve dubbelganger van George Floyd

In dit boek laat de Haïtiaanse auteur (die geboren is in Port-au-Prince maar al jaren in Parijs woont) zich inspireren door de moord op George Floyd in mei 2020 en meer bepaald door diens beruchte laatste woorden “I can’t breathe”. Hij bedenkt het personage Emmett en laat verschillende mensen aan het woord die hem tijdens zijn leven hebben gekend, en schetst een vertederend portret van een man die niets voorbestemde voor zo’n lot.

Louis-Philippe Dalembert, die in het voorjaar van 2016 writer-in-residence was bij Passa Porta, schreef eerder Avant que les ombres s’effacent en Mer méditerranée, twee romans die ook vertrekken van de actualiteit. Hij spreekt met Adrienne Nizet, adjunct-directeur van Passa Porta, over zijn beroep, zijn winnende roman en ook over de betekenis voor een literaire carrière van een prijs die door jongeren wordt uitgereikt.

De Belgische Goncourt Choice is een gezamenlijk initiatief van de Franse Ambassade in België, de Directie West-Europa van het Agence Universitaire de la Francophonie, de Alliance française de Bruxelles-Europe en Passa Porta, met de steun van de Académie Goncourt.

Laureaten

2016: Catherine Cusset voor L’autre qu’on adorait
2017: Alice Zeniter voor L’Art de perdre
2018 : Adeline Dieudonné voor La vraie vie
2019: Santiago Amigorena voor Le ghetto intérieur
2020: Hervé Le Tellier voor L’anomalie
2021 : Louis-Philippe Dalembert voor Milwaukee Blues

Organisatie : Passa Porta, Agence universitaire de la Francophonie en Europe de l’Ouest , Ambassade de France en Belgique, Alliance française de Bruxelles-Europe.

foto © marco castro

Binnenkort bij