Meet the author: Abdulrazak Gurnah, Nobelprijswinnaar Literatuur 2021
Locatie
Categorie
Kostprijs
praktische informatie
het volledige programma van deze avond, met brusselse accenten, wordt later bekendgemaakt.
Taal
Meet the author
De schrijversontmoetingen bij Passa Porta, met gedrevenheid, lef en grondigheid samengesteld, zijn méér dan de presentatie van literaire werken.
Bekijk het overzichtMet de komst van Abdulrazak Gurnah verwelkomen het internationaal literatuurhuis Passa Porta en de Munt opnieuw een winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur, na Annie Ernaux in maart van vorig jaar. Met romans als Paradijs, Hiernamaals en Aan zee heeft deze veelzijdige Tanzaniaanse auteur een stem weten te geven aan mensen die door de geschiedenis verwaarloosd werden, van koloniaal Afrika tot het Londen van de jaren 1960.
In 2024 vieren we het twintigjarig bestaan van Passa Porta. De terugkeer van Abdulrazak Gurnah, die in onze beginjaren al eens te gast was in Brussel, moet een van de hoogtepunten worden in dit jubileumjaar.
Abdulrazak Gurnah werd in 1948 geboren op Zanzibar, Tanzania. In 1967 vluchtte hij naar het Verenigd Koninkrijk, waar hij hoogleraar Engelse en postkoloniale literatuur werd aan de universiteit van Kent. Zijn indrukwekkende en gelauwerde oeuvre bestaat uit essays, verhalen en romans. Bij uitgeverij Meulenhoff verschenen de romans Paradijs (2022) en Hiernamaals (2023). In april publiceren ze ook zijn meesterwerk Aan zee. In zijn werk beschrijft hij de gebeurtenissen in zijn geboorteland en de moeilijkheden die hij ondervond toen hij in Engeland aankwam en behandelt hij thema’s als ontworteling, migratie en kolonialisme.
Bij het toekennen van de hoogste literaire onderscheiding in 2021 noemde het Nobelprijscomité hem “een van ’s werelds meest vooraanstaande postkoloniale schrijvers. Hij heeft indringend en met veel compassie de gevolgen doorgrond van het kolonialisme in Oost-Afrika en de effecten daarvan op de levens van ontwortelde en migrerende mensen.”
over de gasten
Alicja Gescinska (1981) is een Pools-Belgische filosofe en schrijfster van romans, poëzie, theaterteksten en filosofische boeken. Ze is geboren in Warschau tijdens een moeilijke periode voor Polen. Haar ouders beslisten om Polen te verlaten toen Alicja zeven was. Ze verbleven kort in een asielcentrum in Brussel, een periode die een diepe indruk naliet. Ze groeide op in Lede. Momenteel is ze directeur van de opleiding filosofie aan The University of Buckingham in Londen.
Sulaiman Addonia (1972) is een Eritrees-Ethiopisch-Brits romanschrijver. Hij leefde als kind in een vluchtelingenkamp in Soedan en Saoedi-Arabië. Hij kwam als onbegeleide minderjarige naar Londen waar hij studeerde en debuteerde als auteur. Zijn eerste roman, The Consequences of Love, stond op de shortlist van de Commonwealth Writers' Prize. Zijn werk werd in meer dan twintig talen vertaald. Addonia woont nu in Brussel, waar hij een creative writing-school voor vluchtelingen en asielzoekers leidt. Dit najaar verschijnt zijn nieuwe roman.
Lisette Ma Neza is afkomstig uit Nederland, maar woont ondertussen in Brussel waar ze film studeert. In 2017 won ze als eerste Nederlandstalige vrouw het Belgisch Kampioenschap in Poetry Slam. In 2018 werd ze vice-wereldkampioene Slam Poetry in Rio de Janeiro. Ze publiceerde haar werk tot nu toe enkel op het podium, zowel solo als met haar begeleidingsband. De VRT noemde haar ‘onze eigen Amanda Gorman’. In 2024 werd ze de eerste Brusselse Stadsdichter.
Marie Darah is een acteur, auteur, slammer en leidt sociaal-culturele workshops.
Hun poëzie, gekenmerkt door een vloeiende stijl, eert de diversiteit van het leven.
Met hun schrijstijl doorbreekt Darah de conventies van gender en overstijgt de grenzen van traditionele normen. In 2021 werd de auteur Belgisch en Europees kampioen slammen. Hun werk "Depuis que tu n'as pas tiré", een samensmelting van storytelling en slam, werd gepubliceerd door Maelström en werd tot leven gebracht in het theater Rideau de BXL.
Hun bundel “Sous le Noir du Tarmac/Beneath Black Tar" werd ook uitgegeven door Maelström, met vertalingen van Frans naar Engels door Nefer Ferreira Monteiro Nunes.
In 2023 werd Darah gekroond tot internationaal kampioen in Cyprus en ontving de African Artistic Award voor literatuur. Hun bundel “Meutes” wordt uitgegeven door Midis Poésies.
De auteur werkt nauw samen met sociale en educatieve organisaties. Hun doel is om de onderdrukkende systemen te ontmantelen en onze kijk op de wereld te veranderen.
Een deel van de opbrengst van deze avond gaat naar ICORN, een organisatie die onderdak biedt aan auteurs op de vlucht, in Brussel en meer dan 70 andere steden over de hele wereld.
Org. door de Munt, het internationale literatuurhuis Passa Porta en KVS in samenwerking met uitgeverij Meulenhoff.
Foto Abdulrazak Gurnah © Mark Pringle, Lisette Ma Neza © Ivan Put, Marie Darah © Olivier Charle
Binnenkort bij
Meet the author: Jente Posthuma
Neem deel aan een van de leesclubs bij Replica of Passa Porta over de prachtige en internationaal opgemerkte roman van Jente Posthuma over afscheid, rouw, jaloezie en verbondenheid, en stel op woensdag 18 september je vragen live aan de auteur in Muntpunt.
Meet the author: Justin Torres
Hoe gaat het met The Great American Novel ? Justin Torres heeft misschien wel het anwoord. Hij kreeg voor zijn tweede roman Blackouts een van de meest prestigieuze onderscheidingen in de Amerikaanse literatuur : de National Book Award.
Meet the author: Alana S. Portero
In het kader van het Fame Festival 2024, een podiumkunstenfestival dat het artistieke werk van vrouwen en genderminderheden in de verf zet, ontvangen we Alana S. Portero, die met Slechte gewoontes een opgemerkt en aangrijpend debuut afleverde.