Meet the author: Abdulrazak Gurnah, Nobelprijswinnaar Literatuur 2021

ma 08.04.2024
20:00 - 22:00
Autfoto Gurnah Abdulrazak copie

Locatie


Categorie

meet the author, interview

Kostprijs

pay what you can €15 | 10 | 8 | 2

praktische informatie

het volledige programma van deze avond, met brusselse accenten, wordt later bekendgemaakt.


Taal

in het engels

Meet the author


De schrijversontmoetingen bij Passa Porta, met gedrevenheid, lef en grondigheid samengesteld, zijn méér dan de presentatie van literaire werken.

Bekijk het overzicht

Met de komst van Abdulrazak Gurnah verwelkomen het internationaal literatuurhuis Passa Porta en de Munt opnieuw een winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur, na Annie Ernaux in maart van vorig jaar. Met romans als Paradijs, Hiernamaals en Aan zee heeft deze veelzijdige Tanzaniaanse auteur een stem weten te geven aan mensen die door de geschiedenis verwaarloosd werden, van koloniaal Afrika tot het Londen van de jaren 1960.

In 2024 vieren we het twintigjarig bestaan van Passa Porta. De terugkeer van Abdulrazak Gurnah, die in onze beginjaren al eens te gast was in Brussel, moet een van de hoogtepunten worden in dit jubileumjaar.

Abdulrazak Gurnah werd in 1948 geboren op Zanzibar, Tanzania. In 1967 vluchtte hij naar het Verenigd Koninkrijk, waar hij hoogleraar Engelse en postkoloniale literatuur werd aan de universiteit van Kent. Zijn indrukwekkende en gelauwerde oeuvre bestaat uit essays, verhalen en romans. Bij uitgeverij Meulenhoff verschenen de romans Paradijs (2022) en Hiernamaals (2023). In april publiceren ze ook zijn meesterwerk Aan zee. In zijn werk beschrijft hij de gebeurtenissen in zijn geboorteland en de moeilijkheden die hij ondervond toen hij in Engeland aankwam en behandelt hij thema’s als ontworteling, migratie en kolonialisme.

Bij het toekennen van de hoogste literaire onderscheiding in 2021 noemde het Nobelprijscomité hem “een van ’s werelds meest vooraanstaande postkoloniale schrijvers. Hij heeft indringend en met veel compassie de gevolgen doorgrond van het kolonialisme in Oost-Afrika en de effecten daarvan op de levens van ontwortelde en migrerende mensen.”

Een deel van de opbrengst van deze avond gaat naar ICORN, een organisatie die onderdak biedt aan auteurs op de vlucht, in Brussel en meer dan 70 andere steden over de hele wereld.

Org. door de Munt, het internationale literatuurhuis Passa Porta en KVS in samenwerking met uitgeverij Meulenhoff.

Foto © Mark Pringle

Binnenkort bij