Meet the author: Guillermo Arriaga

di 13.09.2022
20:00 - 22:00
Guilllermo Arriaga C Richard Foreman2929 Productions TBP 04685
Uitverkocht

Locatie


Categorie

interview, boekpresentatie

Kostprijs

€10/7 (€12 voor extra steun aan united stages) / €2 voor de RITCS studenten (reservatie via RITCS)

korting

het voordeeltarief geeft 3€ korting aan al wie er baat bij heeft.

Taal

in het Engels

Sold out

Meet the author


De schrijversontmoetingen bij Passa Porta, met gedrevenheid, lef en grondigheid samengesteld, zijn méér dan de presentatie van literaire werken.

Bekijk het overzicht

Auteur Gaea Schoeters gaat in gesprek met de Mexicaanse schrijver, scenarist en regisseur Guillermo Arriaga naar aanleiding van diens jongste roman Het vuur redden (Salvar el fuego). Met filmscenario’s als Amores perros, 21 grams en Babel op de plank zou je op je lauweren kunnen gaan rusten. Arriaga ziet dat net iets anders. Het vuur redden, ‘een beest van een roman’, is inmiddels zijn achtste boek.

Salvar el fuego

Het vuur redden is een rauwe, turbulente liefdesgeschiedenis tussen een danseres uit de hogere klasse en een harde crimineel. Verwacht je echter niet aan clichés. Arriaga portretteert de corruptie en de enorme maatschappelijke ongelijkheid in Mexico, én de diepste tegenstrijdigheden van de menselijke natuur. Vier vertellers nemen de lezer mee op een duizelingwekkende reis: de moordenaar, de danseres, de kalme broer, en de wrekende vriend.

‘In deze roman heb ik uiteindelijk, zonder dat ik dat van plan was, de tegenstrijdigheden van mijn geliefde land Mexico in beeld gebracht. We gaan door een periode van zware criminaliteit, maar laten we niet vergeten dat elke natie te kampen heeft met breekpunten, uitgelokt door de paradoxen die inherent zijn aan haar geschiedenis. Nog geen tachtig jaar geleden beleefde Europa een extreem gewelddadige periode. Kunst, weten we, geeft geen antwoorden maar stelt wel vragen en uit vragen ontstaat dialoog, het krachtigste instrument van de mens om de werkelijkheid te kunnen veranderen.’
Guillermo Arriaga

Over de auteurs

Guillermo Arriaga (1958) is auteur, scenarioschrijver, regisseur en producer. Op zijn dertiende verloor hij zijn reukzintuig bij een straatgevecht, wat later zou dienen als een van de inspiratiebronnen voor zijn werk. Hij is onder meer bekend geworden door de veelbekroonde films Amores Perros, 21 Grams en Babel. Zijn roman De ontembare (El salvaje) was in januari 2019 Boek Van De Maand bij De Wereld Draait Door. Zijn nieuwe roman Het vuur redden (Salvar el fuego) werd bekroond met de Premio Alfaguara, een van de belangrijkste literaire prijzen in de Spaanstalige wereld.

Gaea Schoeters (1976) is auteur, journalist en librettist. Ze debuteerde met korte verhalen en schreef onder meer het reisboek Meisjes, moslims & motoren, de literaire thriller Diggers en de romans De kunst van het vallen, Zonder titel #1 en Trofee.

Org. Passa Porta, Meridiaan Uitgevers, Passa Porta Bookshop

foto © richard foreman

Binnenkort bij