Meet the author: Margo Jefferson

di 03.10.2023
20:00 - 21:30
Margo Jefferson c Claire Holt 2 RV tot 31 8 2025

Categorie

meet the author, interview

Kostprijs

de leesclub is gratis toegankelijk, je hoeft enkel een e-mail te sturen naar connect@passaporta.be om je in te schrijven

Taal

in het engels

Meet the author


De schrijversontmoetingen bij Passa Porta, met gedrevenheid, lef en grondigheid samengesteld, zijn méér dan de presentatie van literaire werken.

Bekijk het overzicht

Margo Jefferson, auteur van het originele en gedurfde Negroland, heeft naar eigen zeggen een ‘temperamentele autobiografie’ geschreven. Het Bouwen van een zenuwstelsel is geen criticism, geen memoir, maar een versmelting van beide. Het begint met het verslag van een nachtmerrie. Jefferson droomde dat ze alleen op een podium stond, waarbij haar arm zich uitstrekte en de vinger beschuldigend naar haar eigen lichaam wees. Wat volgt is een innerlijke storm, een diepgaand onderzoek naar zwarte, vrouwelijke identiteit, waarbij het zenuwstelsel uit de titel verwijst naar de materie, ‘gekozen, opgelegd, geërfd, verzonnen’, die deze identiteit vormt.

Margo Jefferson moet helaas haar komst naar Europa annuleren, omwille van onvoorziene omstandigheden. De geplande avond op dinsdag 3 oktober kan dus niet zoals voorzien doorgaan. Toch willen de avond niet annuleren. Samen met de moderator, Reine Elisabeth Nkiambote, vormen we de avond om tot een leesclub, waarbij zij passages selecteert uit Margo Jefferson’s ‘Constructing a Nervous System’, om die dan samen te bespreken. Als publiek kan je deelnemen aan de avond door mee te praten over de thema’s uit het boek, ook als je het boek (nog) niet hebt gelezen.

De vervangende leesclub is gratis toegankelijk. Om een plek te reserveren, hoef je enkel een e-mail te sturen naar connect@passaporta.be. Personen die al een ticket hebben gekocht kunnen een terugbetaling aanvragen door hun bankrekeningnummer door te geven aan ticketing@passaporta.be. Als je ervoor kiest om geen terugbetaling te ontvangen, zal het door jou betaalde bedrag worden overgemaakt aan onze partnerorganisatie United Stages.

Als dochter van een kinderarts en een modieuze moeder, groeide Margo Jefferson op te midden van de hoogopgeleide en welvarende zwarte elite in Chicago in de jaren ‘50 – in wat zij Negroland noemt. Haar leven speelde zich af tegen de achtergrond van de burgerrechtenbeweging en de opkomst van het feminisme, én werd getekend door de tegenstellingen van een zwarte middenklasse met ogenschijnlijke privileges. In Negroland vraagt ze zich af: “wat heeft mij gemaakt en wat heeft mij verminkt?” Ze vond hiervoor een eigen vorm, zigzaggend tussen perspectieven, vrolijk zinnen lenend uit songteksten en van andere schrijvers.

Hetzelfde geldt voor haar nieuwe boek, waarin ze onderzoekt wie de “mij” uit het citaat is. Nu gooit Jefferson het genre van de memoir volledig open. In Het Bouwen van een zenuwstelsel versplintert ze zichzelf en bouwt zich vervolgens weer op door criticism te vervlechten met de woorden van overleden familieleden, sleutelmomenten uit haar leven, poëzie en jazzklanken. Er zijn brieven, liedjesteksten en dagboekfragmenten. Bing Crosby en Ike Turner zijn twee van haar alter ego’s. Zo herschrijft ze zichzelf in een nieuwe, met leven overgoten, muzikale vorm.

Het vraagt een grote gevoeligheid om deze anatomische ontleding, dit snijden, weer tot een samenhangend geheel te maken. Jefferson bezit deze gevoeligheid, dit talent, en wat meer is, ze geeft zichzelf volledig bloot. Hierdoor komen we op een heerlijke manier in contact met artiesten als Powell, Josephine Baker en Harriet Beecher Stowe, maar evengoed piekeren we met haar mee tijdens het schrijven “STOP! Collect yourself, Professor Jefferson.” Dit alles maakt deel uit van haar zenuwstelsel, van haar intimiteit, dat zo een wonderbaarlijke, hypnotiserende dichtheid bereikt.

Zo onderzoekt Jefferson hoe haar smaak gevormd werd door artiesten voor wie zij zelf niet bestond, hoe ze leerde denken zoals kunstenaars die zich neerbuigend of volstrekt onverschillig opstelden tegenover zwarte vrouwen zoals zij. Toch gaat het zelfbewustzijn in Het Bouwen van een zenuwstelsel verder dan gender, ras en klasse. Deze zijn belangrijk, maar haar schrijven is tegelijk persoonlijker, lichamelijker. Jefferson past in de artistieke traditie van Emily Dickinson, Frida Kahlo en Ingmar Bergman, die zichzelf genadeloos onderzochten, vrij van politieke agenda en van navelstaarderij.

Over de auteur

Margo Jefferson (1947) doceert schrijftechnieken aan Columbia University School of Arts. Ze werkte bij Newsweek, was later recensente bij The New York Times en ontving de Pulitzer Prize voor haar kritieken. Met Negroland. Een autobiografie (Privé-domein, 2017) won ze de National Book Critics Circle Award. Constructing a Nervous System verscheen bij Granta in 2022 en werd in 2023 vertaald als Het Bouwen van een zenuwstelsel (Arbeiderspers).

over de moderator

Reine Elisabeth Nkiambote is een meertalige presentatrice en communicator die heeft gewerkt als journaliste bij de Vlaamse Publieke Omroep en in verschillende regionale nieuwsredacties. Tijdens haar professionele loopbaan heeft ze waardevolle ervaring opgedaan als politiek woordvoerster en adviseur gespecialiseerd in dekolonisatie. Daarnaast is ze de presentatrice en producer van de podcast What's Up With - Reine? Een boeiend platform waar uitdagende onderwerpen op een verhelderende manier worden besproken, met gasten van over de hele wereld.

Org. Passa Porta

foto margo jefferson © claire holt, reine elisabeth nkiambote © nattida jayne kanyachalao