meet the author : Sasja Filipenko

za 25.03.2023
18:00 - 19:00
Filipenko Pressebild Copyright Lukas Lienhard Diogenes Verlag 72dpi 1

Categorie

interview

Kostprijs

weekendpas: €35/32 (€37 voor extra steun aan united stages) - dagpas: €20/17 (€22 voor extra steun aan united stages)

korting

het voordeeltarief geeft 3€ korting aan al wie er baat bij heeft. paspartoe en article 27 geaccepteerd.

Taal

in het russisch (vertaald in het engels)

Sasja Filipenko is een dissidente schrijver. Hij is een uitgesproken tegenstander van Loekasjenko en reist vanwege de huidige politieke spanningen in Wit-Rusland momenteel van land naar land. Na een leven als publiek figuur -naast schrijver was Filipenko ook het gezicht van een satirisch televisieprogramma- leeft en schrijft hij nu noodgedwongen in de luwte.

Akelig dicht op de realiteit? Helaas wel. Journalist Catherine Vuylsteke las Hetze en gaat erover in gesprek met Sasja Filipenko, moedig criticus van Rusland en zijn geboorteland Belarus.

Dit boek is (althans, dat hoop ik) een verklaring waarom de Wit-Russen in 2020 niet langer wilden verder slapen en uit hun coma ontwaakten. Dit boek is een poging te begrijpen waarom wij ex-zonen en ex-dochters van ons eigen land werden, en ex-kinderen van onze eigen ouders. Dit boek is eigenlijk een lexicon van aanleidingen, een woordenboek van beweegredenen voor de Wit-Russen om uit hun huizen te komen. Mijn nadrukkelijke hoop is dat dit boek op een dag niet meer actueel zal zijn in mijn land
Sasja Filipenko

Over de auteur

Sasja Filipenko (1984) is een schrijver en journalist uit Wit-Rusland. Hij brak zijn klassieke muziekstudie af om literatuur te studeren, eerst aan de Universiteit van Sint-Petersburg en daarna aan het Bard College in New York. Later was hij werkzaam als journalist, scenarioschrijver en tv-presentator van een satirisch programma. Hij is de auteur van vijf romans, zijn werk verschijnt inmiddels in twaalf talen. Zijn debuutroman, De ex-zoon, bleek een profetische verbeelding van de opstanden tegen de dictatuur van Loekasjenko. Het betekende zijn doorbraak en maakte de schrijver tot publieke vijand. Filipenko verblijft tijdelijk als writer in residence bij Passa Porta.

Over de moderator

Catherine Vuylsteke is journaliste, ze schreef boeken en maakte films over China, (Marokkaanse) homo’s, Brussel en niet-begeleide minderjarigen.

Moving and profound.
The Times

Org. Passa Porta, Meridiaan Uitgevers

Foto ©Lukas Lienhard

Binnenkort bij