La fête du Prix des 5 continents

zo 31.03.2019
15:00 - 16:00
Turine Jm Zw

Categorie

Interview

Taal

in het Frans

De Haïtiaanse schrijver Lyonel Trouillot, jurylid van de Prix des 5 continents, schuift aan tafel met drie Belgische laureaten: Jean Marc Turine, Geneviève Damas en In Koli Jean Bofane. Jean-Claude Vantroyen van Le Soir is MC van dienst.

De Prix des 5 continents 2018 kleurt zwart, geel en rood

De jury van de Prix des 5 continents leest elk jaar boeken uit de hele francofonie en bekroont een werk dat de Franse taal verrijkt en een inkijk biedt in een specifieke cultuur. In 2018 ging de prijs naar schrijver, regisseur en radiomaker Jean Marc Turine voor zijn roman La Théo des fleuves. Daarmee is Turine de derde Belg die de Prix des 5 continents aan zijn erelijst mag toevoegen.

Prestigieuze jury

Vijf leescomités, verspreid over alle Franstalige regio’s in de wereld, maken een shortlist met tien finalisten. Passa Porta coördineert een van die leescomités. Een jury van schrijvers kiest de laureaat.

Paula Jacques (Frankrijk-Egypte) zit de jury voor. De andere leden zijn Lise Bissonnette (Canada-Quebec), Ananda Devi (Mauritius), Hubert Haddad (Tunesië-Frankrijk), Monique Ilboudo (Burkina Faso), Vénus Khoury-Ghata (Libanon), Jean-Marie Gustave Le Clézio (Mauritius), René de Obaldia van de Académie Française (Hong Kong), Lyonel Trouillot (Haïti), Abdourahman Waberi (Djibouti), Jun Xu (China) en Yamen Manai (Tunesië), vorige laureaat die zetelt voor 2018.

Trouillot Lyonel C Marc Melki Min 1

Lyonel Trouillot is romanschrijver, dichter en geëngageerd intellectueel. Hij werd in 1956 geboren in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince, waar hij nog steeds woont. Al zijn romans, waaronder Ne m’appelle pas Capitaine (2018), worden uitgegeven door Actes Sud.

‘Ne m’appelle pas Capitaine is een roman over het onmogelijke gesprek tussen twee mensen. De ontboezemingen van de oude man en de monoloog van de vrouw die zichzelf ziet als een oppervlakkig meisje, nemen het tegen elkaar op. Het wordt een strijd tussen herinneringen aan amoureuze teleurstellingen en jaren van dictatuur, en een zorgeloze lichtheid die nooit iets anders heeft geleerd dan de wereld te consumeren. Tussen de mooie Aude en de oude kapitein nestelt zich misschien een kleine overwinning van de taal. Een overwinning op de eigen grenzen, de overtuigingen en conditioneringen die verdelen en opsluiten.’
Lyonel Trouillot
Geneviève Damas © Gallimard

Belgische laureaten

Geneviève Damas is actrice, regisseuse en auteur. Ze schreef vijftien theaterstukken, een bundel met korte verhalen en drie romans, waaronder Patricia (2017). Haar roman Si tu passes la rivière werd bekroond met de Prix Rossel (2011) en de Prix des 5 continents (2012).

In Koli Jean Bofane © Lionel Lecoq

In Koli Jean Bofane, geboren in Congo, is de auteur van Pourquoi le lion n’est plus le roi des animaux (Gallimard Jeunesse), Congolese wiskunde (De Geus, 2011), Congo Inc., le testament de Bismarck (2014, Prix des 5 continents de la Francophonie 2015) en La Belle de Casa (2018). In maart 2018 nam hij ter voorbereiding van het festival deel aan het Passa Porta Seminar over 'De lezer'.

Jean-Claude Vantroyen, literatuurjournalist bij Le Soir, leidt het gesprek.

signeersessie

Lyonel Trouillot , Jean-Marc Turine, Geneviève Damas & In Koli Jean Bofane signeren na afloop (om 16:00) hun boeken in Espace Magh. De boeken zijn ook ter plaatse beschikbaar.

Passa Porta, Organisation internationale de la francophonie, Espace Magh

foto lyonel trouillot © marc melki
foto in koli jean bofane © lionel lecoq
foto geneviève damas © gallimard

Binnenkort bij