7e Nobele Prijs Passa Porta 2019: Virginia Woolf

di 01.10.2019
20:00 - 22:00
Virginia Woolf 1927
Uitverkocht

Categorie

interview, lezing

Kostprijs

€ 8 / 6 VVK ; € 9 / 7 kassa

Taal

in het Nederlands, Frans en Engels

Sold out

Eén week voor we weten wie de volgende Nobelprijs voor Literatuur krijgt, reikt Passa Porta zijn zevende Nobele Prijs uit. Met deze prijs eren we het werk van auteurs die de Nobelprijs hadden kunnen – en misschien wel moeten – winnen, maar de prijs om een of andere reden nooit wonnen. Ditmaal wordt het een feestje voor Virginia Woolf (1882-1941), de grootste modernistische schrijfster aller tijden.

De Nobele Prijs

Tijdens een gevarieerde literaire avond zetten we het werk van Virginia Woolf in de kijker met de Nobele Prijs. Bekende en minder bekende fans en kenners komen naar het literatuurhuis voor gesprekken, lezingen en opnames van hun favoriete Woolfteksten. Verwacht je aan de mooiste stukken uit The Waves, Orlando, Mrs Dalloway, A Room of One’s Own, To the Light House en The Death of the Moth and Other Essays!

De Australische performster Caroline Daish draagt uit het hoofd voor uit Orlando, en de Franse schrijfster Emmanuelle Favier praat over haar pas verschenen roman Virginia. Saskia De Coster, een van de grootste Woolffans van de Vlaamse literatuur, leest haar favoriete fragment uit Mrs Dalloway. En schrijfster-uitgeefster Geneviève Brisac brengt Woolfs bijzondere radiotoespraak 'Craftmanship' uit 1937 mee, in het Frans vertaald als Le Métier.

Aan het slot van de avond neemt niemand minder dan Virginia Nicholson, kleindochter van Woolfs zus Vanessa Bell, de prijs in ontvangst uit handen van de Brits-Eritrese én Brusselse schrijver Sulaiman Addonia, die in zijn persoonlijke lofrede vertelt wat het werk van Woolf voor hem betekend heeft.

Presentatie: Ilke Froyen (Passa Porta)

Het palmares

Jorge Luis Borges (2006), Franz Kafka (2008), Hugo Claus (2009), Louis Paul Boon (2012), Pier Paolo Pasolini (2016) en Marguerite Yourcenar (2017) gingen Woolf vooraf als Nobele Prijswinnaars. De Prijs zag het levenslicht in 2006, toen Passa Porta op initiatief van dichter en vertaler Bart Vonck een eerste meertalige leesmarathon organiseerde rond het werk van Jorge Luis Borges.

"I feel a thousand capacities spring up in me. I am arch, gay, languid, melancholy by turns. I am rooted, but I flow."
Virginia Woolf (The Waves)

Binnenkort bij