Ontmoeting met Neige Sinno

di 26.03.2024
20:00 - 21:30
Neige Sinno copyright Julien Cadena pour Le Devoir
Uitverkocht

Locatie

La Bellone

Categorie

interview

Kostprijs

voorverkoop: €7 | op de avond: €9

korting

gratis voor studenten. inschrijven via ticketing@passaporta.be

praktische informatie

myriam leroy en frédéric boyer zullen een gesprek voeren met neige sinno, die vanuit haar woonplaats in mexico via videochat zal deelnemen. het evenement vindt plaats in la bellone.


Taal

in het frans

Sold out

Neige Sinno werd geboren in Frankrijk en woont nu in Mexico. Ter gelegenheid van de uitreiking van de Prix Goncourt de la Belgique voor Triste Tigre, heeft ze ermee ingestemd om vragen van auteur Myriam Leroy te beantwoorden via een digitale verbinding. Haar uitgever Frédéric Boyer zal op het podium aanwezig zijn om P.O.L., de uitgeverij van dit uitzonderlijke boek, te vertegenwoordigen.

Sinds 2016 heeft België zijn eigen "Choix Goncourt" Het is een "buitenlands" verlengstuk van de beroemdste literaire prijs van Frankrijk en wordt toegekend door studenten van Frans- en Nederlandstalige universiteiten en hogescholen, op basis van de tweede selectie van de Académie Goncourt. Dit jaar werd het boek Triste tigre van Neige Sinno verkozen in de eerste ronde.

Neige Sinno vertelt in het boek over de verkrachtingen door haar stiefvader, van haar zevende tot haar veertiende. Het is een hartverscheurend verslag, zonder pathos of zelfmedelijden. Neige Sinno neemt ons mee naar de gemeenschap van hen die de "andere plaats" hebben gekend, de plaats van nacht en kwaad, die het achter zich hebben kunnen laten maar er wel voor altijd door getekend zijn, en die zich ophouden aan de grens tussen duisternis en licht. Zonder weerbaarheid. Vergeven noch vergeten. Alleen de poging om overeind te blijven, om hun verhaal op te schrijven als een "kleine zelfgemaakte bom die je helemaal alleen thuis laat ontploffen, in de beslotenheid van je leesplek. Ze bevat de intensiteit en kwetsbaarheid van dingen die in eenzaamheid en woede zijn bedacht. Ze heeft ook de waanzinnige en belachelijke ambitie om deze wereld aan stukken te rijten."

Na een officiële prijsuitreiking op de Franse ambassade in België heeft Neige Sinno toegestemd in een uitzonderlijk interview vanuit haar tuin in Mexico. Ze wordt in Brussel vervoegd door haar uitgever Frédéric Boyer en geïnterviewd door auteur en journalist Myriam Leroy (Les Yeux rouges, Le Mystère de la femme sans tête).

De Choix Goncourt de la Belgique is een gezamenlijk initiatief van de Franse ambassade in België, de afdeling West-Europa van het Agence Universitaire de la Francophonie, de Alliance française de Bruxelles-Europe en Passa Porta, met de steun van de Académie Goncourt.

Org. Passa Porta ism La Bellone

foto © Julien Cadena

Binnenkort bij