Choix Goncourt de la Belgique

Kelly Sikkema 411622 Unsplash

Belgische studenten wikken en wegen

Sinds 2016 slaat een honderdtal studenten aan tien Belgische universiteiten, Franstaligen en Nederlandstaligen, vrijwillig aan het lezen voor de Choix Goncourt de la Belgique. Uit de longlist van de Académie Goncourt kiezen zij hun eigen winnaar.

Als meertalig literatuurhuis is Passa Porta de geknipte partner voor de uitreiking van deze prijs. Het begeleidt het proces samen met de Alliance française de Bruxelles-Europe, de afdeling West-Europa van de Agence Universitaire de la Francophonie en de Franse Ambassade in België, die de prijs in het leven heeft geroepen.

Van Académie Goncourt tot Choix Goncourt de la Belgique

De Choix Goncourt de la Belgique is het ‘kleine broertje’ van de prestigieuze Prix Goncourt die jaarlijks in Parijs wordt uitgereikt. De basis voor de Choix Goncourt de la Belgique wordt elke herfst gelegd tijdens een uniek ontmoetingsmoment bij Passa Porta. Zo deelde de Franse schrijfster Virginie Despentes in 2017 haar ervaringen met de jonge Belgische juryleden en gaf ze een aantal tips and tricksom hun rol met succes te vervullen.

Na de aftrap bij Passa Porta debatteren de leescomités aan elke universiteit gedurende meerdere weken. Vervolgens komen de afgevaardigden van elk comité samen in december en kiezen ze hun laureaat. De winnende titel wordt bekendgemaakt in de Franse ambassade, La Résidence de France, in aanwezigheid van leden van de Académie Goncourt. Het jaar nadien nodigt Passa Porta de laureaat van de Choix Goncourt de la Belgique uit om de prijs in ontvangst te nemen en de studentenjury te ontmoeten.

Palmares

Catherine Cusset was in 2016 de winnares van de Choix Goncourt de la Belgique voor L'autre qu'on adorait (Gallimard). De roman verhaalt hoe een man vol levensvreugde desondanks op 39-jarige leeftijd zelfmoord pleegt.

In 2017 viel de Choix Goncourt de la Belgique te beurt aan Alice Zeniter voor haar al even krachtige als gedurfde fresco L'Art de perdre (Flammarion). De schrijfster schetst het wedervaren van een familie die de geschiedenis niet achter zich kan laten, over generaties heen en pendelend tussen Frankrijk en Algerije.

In 2018 werd La Vraie Vie (L’Iconoclaste) van Adeline Dieudonné verkozen. In deze coming-of-age debuutroman duikt de lezer in een kindertijd op het Belgische platteland, op het punt waar alles omslaat.

Le Choix Goncourt de la Belgique dans le Passa Porta Magazine

foto©Kelly Sikkema