Verzonnen oorden

za 25.03.2023
13:30 - 14:30
C541052c714c6e75ab PJM 2192 01

Categorie

lezing

Kostprijs

weekendpas: €35/32 (€37 voor extra steun aan united stages) - dagpas: €20/17 (€22 voor extra steun aan united stages)

korting

het voordeeltarief geeft 3€ korting aan al wie er baat bij heeft. paspartoe en article 27 geaccepteerd.

Taal

in het nederlands

Het land van melk en honing, een plek waar gebraden duiven je zo in de mond vliegen, daar waar geld aan de bomen groeit. In tijden van nood vallen we terug op onze verbeelding.

Aristofanes verzon eeuwen geleden met Vogelstad al een plek waar enkel rijkdom en vreugde bestaat. Of het nu in Silicon Valley of in de Wetstraat is: ook vandaag wordt ons geregeld een nieuwe, wondere wereld voorgespiegeld.

In haar nieuwe dichtbundel Kokanje beschrijft Hannah van Binsbergen Het Land van Kokanje -ook wel bekend als Luilekkerland- niet als een ideaal van wat het paradijs zou moeten zijn, maar als een plek die past bij wat mensen willen. Overvloed is mogelijk, maar we moeten er wel voor vechten.

Drie collegadichters, Alara Adilow, Astrid Haerens en Arno van Vlierberghe, nemen de uitdaging aan en schrijven speciaal voor het festival nieuw werk waarin ook zij op zoek gaan naar nieuwe vluchtwegen om de oude, verzonnen oorden te bereiken. Op het festival brengen ze eenmalig verslag uit van hun bevindingen.

over de auteurs

Alara Adilow (1988) is een dichteres van Somalische afkomst, woonachtig in Amsterdam. Ze publiceerde poëzie in o.a. De Gids, Het Liegend Konijn, De Revisor en Tirade. Ze maakte deel uit van het NOORDWOORD Poëzietalenttraject. Momenteel is zij gastschrijver bij nY en werkt zij aan haar debuutroman Naald Van De Zon. Haar eerste dichtbundel Mythen en Stoplichten verscheen in 2022 en werd unaniem lovend onthaald.

Hannah van Binsbergen (1993) is een Nederlandse dichteres. Haar debuutbundel Kwaad gesternte werd in 2016 prompt met de VSB Poëzieprijs bekroond. Het was de eerste keer dat een debutant de prestigieuze prijs ontving. Daarnaast won ze de Herman de Coninckprijs voor het beste debuut. In februari 2020 verscheen haar debuutroman Harpie en in 2022 verscheen haar dichtbundel Kokanje. Hannah van Binsbergen is hoofdredacteur van Jacobin Nederland, een nieuw platform voor de linkse ideeënstrijd over economie, politiek en cultuur.

Astrid Haerens (1989) groeide op in Zwevegem en woont in Brussel. Ze behaalde een Master in Woordkunst aan het Conservatorium van Antwerpen. In september 2017 verscheen haar debuutroman Stadspanters. Ander werk publiceerde ze onder meer in De Revisor, De Gids, Het Liegend Konijn en De Poëziekrant. Haar debuutbundel Oerhert was een van de tien bestverkochte boeken bij Passa Porta Bookshop in 2022.

Arno Van Vlierberghe (1990) is dichter, performer en boekhandelaar. Hij leeft, woont en werkt in Gent. Zijn werk verscheen o.a. in nY, Het Liegend Konijn, Deus Ex Machina, Extra Extra, DW B en op hard//hoofd en Samplekanon. In 2017 verscheen zijn bejubelde debuutbundel Vloekschrift. Opvolger Ex Daemon verscheen in 2022 en verbijsterde menig recensent.

Met een fijnzinnig taalgevoel weet Alara Adilow een scherpe reflectie op het hedendaagse leven te bezielen met een liefde voor het fabelachtige. Dit is poëzie die de lezer altijd een stap vooruit is. Een genot om te lezen.
Maria Barnas over Alara Adilow

ORG. Passa Porta

Binnenkort bij