oproep - 'de jacques de decker beurs': een duwtje in de rug voor je nieuwsgierigheid

02.07.2024
Nieuws
Bourse JDD

Ben jij een nieuwsgierige jonge kunstenaar met een voorliefde voor het woord? Wil jij een frisse wind door het literaire veld laten waaien? Heb je een vernieuwend idee om het enthousiasme voor de letteren aan te wakkeren? Dan kunnen wij jou verder helpen! Dien vóór 15 september jouw aanvraag in en wie weet word jij de winnaar van de vierde editie van de Jacques De Decker Beurs en ontvang je een bedrag ter waarde van € 5.000.

wie kan een aanvraag indienen?

  • Jonge kunstenaars tot 35 jaar
  • Je bent actief bezig met literatuur in de ruimste zin van het woord. Je bent schrijver, vertaler, uitgever, podcaster, DJ, ontwerper van video- of andere games, songwriter...
Ook andere disciplines, subdisciplines en combinaties daarvan komen in aanmerking, zolang er een link is met literatuur.

wat verwachten we van jou?

Bezorg ons ten laatste 15 september 2024 een presentatie én budget van je project via connect@passaporta.be. Je mag dit indienen in een vorm naar keuze. De jury overlegt en kiest het project dat het best beantwoordt aan onderstaande criteria. De beurs wordt niet uitgereikt aan manuscripten.

  • Publieke impact: welk doelpubliek wil je bereiken met je project? Wat zal de impact zijn voor dat publiek?
  • Participatiemogelijkheden: ga je samenwerkingsverbanden aan voor je project? Werk je als maker samen met anderen bij de realisatie van je project? Wordt het publiek er actief bij betrokken?
  • Creatie van nieuwe uitwisselingen over de taalgrenzen heen: is het project een Franstalige en Nederlandstalige samenwerking? Indien het project eentalig is, is er dan ook aandacht voor wat zich aan de andere kant van de taalgrens afspeelt?

wat mag je van ons verwachten?

In de loop van oktober maken we onze selectie bekend. Als jouw aanvraag wordt geselecteerd, ontvang je € 5.000. Een eerste deel (€2.500) wordt eind 2024 betaald en de rest in 2025, maar het project kan in 2025 gerealiseerd worden. Daarnaast word je ondersteund door het Passa Porta team bij de realisatie van jouw project.

Jacques De Decker beurs – Ode aan de nieuwsgierigheid

Deze beurs is een initiatief van Passa Porta om de tomeloze nieuwsgierigheid van onze voormalige voorzitter Jacques De Decker te eren. In navolging van deze tweetalige bruggenbouwer willen we het enthousiasme voor de letteren over de taalgrenzen heen aanwakkeren. Sinds 2021 geeft de beurs jonge makers de kans om met een vernieuwend project literatuur levend te houden.

02.07.2024