Video: Annie Ernaux, "De Jaren"

Rokus Hofstede
06.10.2020
Opname
Yvetot

Deze week verschijnt bij uitgeverij De Arbeiderspers De jaren, Rokus Hofstedes langverwachte Nederlandse vertaling van Les Années (2008), de belangrijkste roman uit het oeuvre van de grote Franse schrijfster Annie Ernaux.

Annie Ernaux (1940) was een van de hoofdgasten op het Passa Porta Festival van 2017. Voor een volle zaal in Bozar las actrice Virginie Efira toen voor uit Mémoire de fille (Meisjesherinneringen, vert. Rokus Hofstede), waarna Ernaux in gesprek ging met literair journaliste Ysaline Parisis.

We wilden Ernaux bijzonder graag opnieuw uitnodigen naar aanleiding van de nieuwe Nederlandse vertaling, maar die plannen werden helaas gedwarsboomd door het coronavirus. We troosten ons met twee bijzondere video’s: één uit ons archief, en één die ons werd ingezonden door Rokus Hofstede. Hij reisde deze zomer met zijn familie naar Normandië en reed er door de straten van Yvetot, het stadje waar Ernaux haar jeugd doorbracht. De schrijfster reageerde enthousiast:

"De film die u hebt gedraaid in de vrijwel lege straten van Yvetot, met daarbij de openingszinnen van De jaren, fascineert en ontroert me — hij is mooi en surrealistisch tegelijk.
Annie Ernaux

-

Annie Ernaux met Virginie Efira en Ysaline Parisis op het Passa Porta Festival 2017. Presentatie: Adrienne Nizet (Passa Porta).

Meer informatie over De jaren vind je op de website van De Arbeiderspers.

Rokus Hofstede
06.10.2020