04 Passa Porta Projet Courage 1612 C Lessire 1

In deze donkere dagen vroegen we aan een aantal auteurs wat moed voor hen betekent. Hun antwoorden worden verspreid in de openbare ruimte van Brussel: aan jou om ze te ontdekken!

Onnodig om de lange lijst van activiteiten te maken die ons zonder de coronapandemie deze herfst en winter in Passa Porta zouden hebben samengebracht. In plaats daarvan trekken we de stad in met een heel nieuw project: COURAGE.

We vroegen aan een aantal van onze favoriete schrijvers uit binnen- en buitenland wat ‘moed’ voor hen betekent. We gaven hun carte blanche en ze stuurden ons een gedicht, een herinnering, een anekdote of een meer filosofische bespiegeling. Heel wat auteurs, onder wie Rachida Lamrabet, Lize Spit, Marie Desplechin, Geert van Istendael, Chika Unigwe, Ryoko Sekiguchi en Anne Provoost, zijn op onze vraag ingegaan.

In samenwerking met beeldend kunstenaar Reinout Hiel kozen we voor verschillende manieren om de teksten zichtbaar te maken.

Pancartes, teksthuisjes en bladwijzers

Aan de bomen van een tiental Brusselse parken en pleinen ontdekken voorbijgangers vanaf december teksten over COURAGE. Ze staan op houten panelen te lezen in verschillende talen (Nederlands, Frans, Engels, Arabisch, Italiaans...) en zijn te vinden in meerdere gemeenten: bij de Terkamerenabdij, in het Jubelpark, het Koning Boudewijnpark, het Marie-Josépark, het Scheutbos...

Tegelijkertijd plaatsen we tientallen ‘teksthuisjes’ in de vorm van nestkastjes op strategische plekken in de stad: aan de gevels van cultuurhuizen, boekhandels, bibliotheken enz. Deze makkelijk herkenbare huisjes met nieuwe teksten brengen literaire lichtpuntjes in de Brusselse winter.

Om een beetje COURAGE mee naar huis te nemen maakten we ook tien duurzame houten bladwijzers met citaten van onze schrijvers. Je vindt ze in de Passa Porta Bookshop en op diverse partnerlocaties (zie onderstaande lijst). Een mooi cadeautje voor jezelf en voor al wie je dierbaar is.

In ons online magazine kun je rustig de volledige versies van alle teksten en vertalingen lezen.

Passa Porta bereidt je een warme, lichtrijke en inspirerende winter voor: een COURAGEous winter.

.

photos © caroline lessire