Ricardo Domeneck

Buitenlandse auteurs
29/08/2016 - 24/10/2016
Ricardo Domeneck

Ricardo Domeneck (São Paulo, 1977) is een van de spannendste en meest veelzijdige nieuwe stemmen in de Braziliaanse poëzie. Naast zes dichtbundels publiceerde hij twee chapbooks en is hij werkzaam als criticus, vertaler en visueel kunstenaar. Sinds 2002 woont en werkt Domeneck in Berlijn waar hij medeoprichter is van het multidisciplinaire kunstenaarscollectief Gully Havoc dat wekelijks lezingen, live acts en performances organiseert.

Centraal in zijn werk staat de moeizame relatie met zijn thuisland Brazilië en het mannelijke lichaam. In een literair filosofische stijl onderzoekt hij het lichaam en diens verhouding tot de wereld. In zijn krachtige, universele poëzie vermengt hij het politieke met het persoonlijke, filosofie en geschiedenis met dagelijkse beslommeringen, en verschillende culturele registers van pop tot poëzie.

Zijn gedichten werden o.a. vertaald naar het Duits, Engels, Spaans, Frans, Arabisch, Russisch en Sloveens. In 2015 verscheen bij Uitgeverij Perdu Het verzamelde lichaam, een selectie gedichten vertaald door Bart Vonck.