Halfdan Pisket

Buitenlandse auteurs
08/20/2018 - 08/17/2018
Halfdan Pisket C Tommi Ronnqvist 500X0

Halfdan Pisket (1985) is een Deens stripauteur en illustrator. Hij studeerde aan de Royal Danish Academy of Fine Arts in Kopenhagen.

Pisket was de eerste striptekenaar die een auteurswerkbeurs ontving van de Danish Arts Council voor zijn “uitzonderlijk oeuvre waarin woorden en beelden samenvloeien in een rauw en aangrijpend verhaal”.

Pisket brak internationaal door met een trilogie over het leven van zijn Turks-Armeense vader. De Armeense genocide speelt een belangrijke rol in dit grillige en uiterst persoonlijke werk. Het eerste deel, Deserteur (2014), gaat over de jeugd van Piskets vader. Hij groeide op in Turks-Armeens grensgebied en diende het Turkse leger korte tijd, maar deserteerde. In het tweede deel, Kakkerlak (2015), trekt Piskets vader in de jaren zeventig als gastarbeider naar Denemarken. Daar leidt hij een hard bestaan en raakt hij in de criminaliteit verzeild. Uiteindelijk wordt hij een Deens staatsburger – meteen ook de titel van het laatste deel, Staatsburger (2016). In de krachtige zwart-wit illustraties van deze graphic novels lijken de herkenbaarheid en vaste uiterlijke kenmerken van de figuren ondergeschikt aan wat ze uitdrukken. De drie delen verschenen in Nederlandse vertaling bij Uitgeverij Q.

Naast zijn grafisch werk is Pisket graag met video bezig en maakt hij deel uit van een muziekgroep genaamd Albertslund Terror Corps. Het verhalende is de rode draad doorheen al zijn werk.

De stripauteur was eerder aanwezig op het Passa Porta Festival van 2017, waar hij de festiviteiten documenteerde als grafisch reporter.

Halfdan Pisket verblijft van 20 augustus tot 17 september in België.