Nisrine Mbarki

Buitenlandse auteurs
05/02/2018 - 05/14/2018
Nisrine Mbarki

Nisrine Mbarki (1977) is een schrijver, docent en vertaler. Ze werd in Tilburg geboren, maar bracht een groot deel van haar kindertijd door in Marroko. Ze is van Marrokaanse origine en spreekt zowel Nederlands, Arabisch, Frans als Berbers. Nu woont en werkt ze in Amsterdam.

Mbarki schrijft theaterteksten en poëzie. Haar poëzie is eerder verschenen in literaire tijdschriften als Het liegend Konijn, de poëziekrant, Tirade en Boekie Boekie. Ook stond ze op festivals zoals Globale in Bremen en Felix Poetry Festival in Antwerpen. In 2003 won ze de El Hizjraprijs, een prijs voor jonge schrijvers met een biculturele achtergrond. Als vertaler vertaalt ze Arabische poëzie naar het Nederlands. Samen met Kees Nijland vertaalde ze de dichtbundel Gods bedrogvan de Palestijnse dichter Fatena Al-ghorra, die in 2014 verscheen bij Uitgeverij P. Enkele jaren geleden richtte Mbarki met Yahya Gaier het theatergezelschap Landgenoten op. Samen hebben ze de artistieke leiding over het gezelschap : Gaier regisseert, Mbarki schrijft de theaterteksten. In hun theaterstukken schrikken ze niet terug voor zware onderwerpen, die vaak de interculturele samenleving onderzoeken. Hun eerste voorstelling Club Paradis - opgevoerd in 2016 - werd goed ontvangen. Het stuk voert een moeder wiens zoon een zelfmoordaanslag pleegde ten tonele. Over Mbarkis werk in Club Paradis schreef Theaterkrant dat ze « in haar tekst de klippen van de pathos heeft weten te omzeilen en raakt met humor en milde spot ». Mbarki is ook docent en geeft filosofie-en literatuurlessen aan jonge kinderen. Ze heeft haar eigen stijl ontwikkeld voor de filosofielessen, waarbij ze haar theaterachtergrond gebruikt.

Nisrine Mbarki verblijft in het residentieappartement van Passa Porta van 30 april tot 14 mei 2018. Tijdens haar residentie werkt ze met Fatena Al-Ghorra aan de vertaling van Al-Ghorra's tweede bundel. Deze zal worden uitgegeven door Uitgeverij Jurgen Maas en Uitgeverij P.