Rob van Essen

Buitenlandse auteurs
11/13/2018 - 12/24/2018
RobVEssenBW

Rob van Essen (1963) is een gevestigd Nederlandse schrijver en vertaler. Hij is ook recensent Angelsaksische literatuur bij het NRC Handelsblad.

Zijn debuut Reddend zwemmen kwam uit in 1996. Intussen heeft hij in totaal elf boeken uitgebracht, waarvan de meeste romans zijn. Zijn stijl kenmerkt zich door droge, maar rake humor met nu en dan een laconieke ondertoon.

Van Essens roman Visser (2008) haalde de shortlist van de Libris Literatuurprijs. De verhalenbundel Hier wonen ook mensen (2014) won de J.M.A. Biesheuvelprijs en kwam op de shortlist voor de ECI Literatuurprijs van 2015. Dit boek bestaat uit vijftien kortverhalen. Bijwijlen absurd, grappig of melancholisch, wordt een gamma van verhalen gepresenteerd over mensen die allemaal op een andere manier hun geluk zoeken. In 2016 verscheen Kind van de verzorgingsstaat, een autobiografische kroniek. Hierin beschrijft van Essen hoe hij in de jaren ’80, vóór zijn schrijverscarrière , leefde van een uitkering en hoe de tijdsgeest en de maatschappij hem beïnvloedden. Hierbij probeert hij voorbij het persoonlijke en nostalgische te kijken om zo een beschouwend beeld van een vergane tijd te schetsen. Vorig jaar kwam zijn laatste boek, Winter in Amerika uit, een roman over de literaire wereld, het schrijversvak en de scheidingslijn tussen fictie en werkelijkheid. Momenteel werkt hij aan een nieuwe roman, die Mannen zonder kinderen zal heten.

Naast schrijven, geeft van Essen les als docent proza in de Schrijversvakschool. Op zijn blog ‘Reddend zwemmen’ publiceert hij nu en dan een kortere tekst.

Rob van Essen verblijft als writer-in-residence in Brussel van 13 november tot 24 december.